Nietolerancja
glutenu staje się coraz powszechniejszym problemem. Statystyki pokazują, że
ponad 70 mln osób na świecie zmaga się już dziś z tym schorzeniem. Jedynym znanym
do tej pory ratunkiem jest całkowita eliminacja z menu ziaren zbóż i ich
pochodnych. Na szczęście na rynku pojawia się coraz więcej produktów
bezglutenowych: począwszy od mąk i chlebów, po słodycze, a także przetwory i
przyprawy. Już dziś można też znaleźć restauracje, które specjalizują się w
daniach bezglutenowych, opartych na wysokiej jakości produktach naturalnych.
Symptomy, które powinny nas zaniepokoić to:
bóle brzucha po posiłku, wzdęcia, utrata masy ciała, ciągłe zmęczenie czy tez uporczywe
bóle głowy. Powodem może być nietolerancja glutenu, czyli mieszaniny białek
roślinnych: gluteniny i gliadyny, które występują w ziarnach m.in. pszenicy,
owsa, jęczmienia, żyta i orkiszu. Celiakia jest chorobą autoimmunologiczną. U chorych
gluten powoduje wytwarzanie przeciwciał prowadzących do długotrwałego stanu
zapalnego jelit i uszkodzenia lub całkowitego zniszczenia kosmków jelitowych.
Co z kolei może wiązać się ze znacznie zmniejszonym wchłanianiem składników
pokarmowych. Celiakia może wystąpić nagle i od razu z istotnym nasileniem
objawów, ale również zdarza się, że rozwija się stopniowo lub nawet pozostaje
bezobjawowa. Co ważne - gluten może szkodzić nie tylko osobom cierpiącym na
celiakię, ale również tym, które wykazują nadwrażliwość na tą mieszaninę białek
roślinnych.
Jak sobie radzić? Jak dotąd jedynym znanym i
skutecznym sposobem leczenia jest przestrzeganie diety bezglutenowej, która
zakłada eliminację zbóż oraz ich przetworzonych postaci. Dlatego produkty
zawierające m.in. pszenicę, żyto, jęczmień powinny być zastępowane
zamiennikami. Ważny jest również sposób przygotowywania posiłków, ponieważ nie
można używać np. tych samych narzędzi, jakie były wykorzystane do zrobienie
potraw na bazie produktów z glutenem, bez ich umycia. W Polsce w szybkim tempie
rośnie liczba osób, które z powodów
zdrowotnych muszą unikać glutenu. Chcąc stołować się poza domem niestety
natrafiają na poważną barierę ? w Polsce wciąż jest niewiele restauracji posiadających
Certyfikat Menu bez Glutenu, przyznawany przez Polskie Stowarzyszenia Osób z
Celiakią i na Diecie Bezglutenowej.
Jak
mówi Tomasz Połom, Szef Kuchni Uroczyska Siedmiu Stawów: ?Zdecydowaliśmy się na
wprowadzenie menu bezglutenowego, odpowiadając na potrzeby klientów. Dziś
skutecznie przekonujemy, że nawet wykluczając zboża można jeść bardzo smaczne,
pełnowartościowe posiłki, oparte na najwyższej jakości produktach. Dużym powodzeniem
cieszą się u nas m.in. tatar z tuńczyka i przegrzebków z sałatką z filetowego
ziemniaka i dymki oraz amarantusem, jak również pasztet wołowo wieprzowy z
galaretką na bazie czerwonego wina i wiśni z mini groszkiem cukrowym. Co ważne
? większość dań jesteśmy w stanie przygotować w wersji bezglutenowej. W naszym
menu mamy również organiczne piwa bezglutenowe belgijskiego browaru Brunehaut, który
jako jedyny na świecie produkuje piwa bezglutenowe z górnej fermentacji?.
Przystępując do programu Menu bez glutenu restauracja pisemnie zobowiązuje się do ścisłego
przestrzegania reguł przygotowywania bezglutenowych posiłków. Pracownicy restauracji
muszą przejść stosowne szkolenie zakończone egzaminem, a kuchnia uzyskać
pozytywną ocenę, pod kątem ewentualnych zagrożeń zanieczyszczenia glutenem. Wykaz
restauracji oferujących menu bezglutenowe w Polsce można sprawdzić na stronie: http://www.menubezglutenu.pl