Herbata, napój od
wieków kojarzony z duchowym przeżyciem, przyjmuje różne zimowe wcielenia.
Potrafi być rozgrzewającym napojem w mroźny wieczór, może być również słodyczą
na dni wypełnione czarnym humorem i owocową niespodzianką na podwieczorek.
Odpowiednio zaparzona uwalnia najwięcej aromatu, a z dodatkami takimi jak imbir
czy miód zyskuje na wartościach odżywczych.
Owocowa eksplozja
I nie chodzi tutaj o herbatę owocową, ale o owoce w
herbacie. Do przyrządzenia napoju potrzebujemy zaparzonej czarnej herbaty,
kilku goździków, jednej pomarańczy i syropu malinowego (mogą być też maliny).
Najpierw parzymy czarną herbatę z dodatkiem goździków. Następnie, kroimy
pomarańcze w plastry. Do wysokich szklanek wlewamy syrop malinowy, wrzucamy
kilka goździków i na dno układamy plastry pomarańczy. Całość zalewamy gorącą
herbatą. To prawdziwa bomba witaminowa. Syrop z malin posiada właściwości
rozgrzewające, dlatego tak często stosowany jest w leczeniu przeziębienia.
Pomarańcze z kolei zawierają dużo witaminy C, która wzmacnia odporność
organizmu i pomaga zwalczać objawy choroby. Z takimi dodatkami, czarna herbata
nabiera kolorów i smaków.
Rozgrzewający imbir
Herbatę z dodatkiem imbiru możemy przygotować na dwa
sposoby. Pierwszy z nich zajmie nam kilka minut. Korzeń imbiru obieramy
cieniutko ze skórki i kroimy w plastry niewielkiej grubości (ok. 1 cm).
Następnie układamy go na dnie kubka lub szklanki i zalewamy naparem z herbaty.
Drugi sposób wymaga parzenia napoju pod przykryciem, mniej więcej przez 25
minut. Wówczas, do gotującej wody
wrzucamy kawałki imbiru. Całość gotujemy ok. 15 minut. Obgotowany imbir, nada
herbacie bardziej wyrazistego smaku. Następnie, naparem zalewamy herbatę. Warto
dodawać imbir do potraw i napojów, ponieważ ma on właściwości lecznicze:
poprawia krążenie krwi, reguluje trawienie, pomaga w przeziębieniu i bólu
gardła, zwiększa koncentrację i wydajność umysłową. Poprawia także ukrwienie
mózgu. Do lekko ostudzonej, imbirowej herbaty można także dodać łyżkę miodu lub
sok z cytryny. Zyska na tym zarówno smak i aromat herbacianej wariacji.
Dodatki na smak
Kiedy już mamy przepis na wyjątkową herbatę, warto
pomyśleć o jakości produktów, których używamy. Owoce, rodzaj herbaty, a nawet
woda wpływa na jej smak. Owoce kupione w sklepie warzywnym lub ze sprawdzonej
hurtowni będą z całą pewnością naturalne, a tym samym zdrowsze. Przed podaniem
cytryn czy pomarańczy należy dokładnie umyć skórkę, aby pozbyć się
bakterii. Kolejnym składnikiem dobrej
herbaty jest woda, nad którą rzadko albo w ogóle się nie zastanawiamy.
Tymczasem nawet najlepszy jakościowo napar z herbaty, który jest zrobiony na
bazie zanieczyszczonej wody, nie spełni naszych oczekiwań smakowych. Woda z wodociągów miejskich często jest
zanieczyszczona, co dobrze widać gdy w czajniku gromadzi się kamień, a na
szklance osad. Alternatywą może być korzystanie z wody źródlanej, która jest
odpowiednio zbilansowana i doskonale sprawdza się jako zamiennik wody
wodociągowej. Co więcej, niektóre wody źródlane, jak np. woda ?Złoty Potok? ma
bardzo niską zawartość sodu dzięki czemu jest idealna dla osób z nadciśnieniem. Jeśli chodzi o słodzenie gorących
napojów, to warto zamienić cukier na bardziej naturalne produkty, takie jak
miód, syrop malinowy czy konfitury. Dostarczają witamin i dodatkowo wzbogacają
smak zimowych herbat.