Człowiek
jest w stanie przeżyć bez jedzenia kilka tygodni, a bez płynów zaledwie 3-5
dni. To świadczy o tym, że potrzebujemy dużej ilości płynów, aby organizm
funkcjonował prawidłowo. Szczególnie w miejscu pracy warto zwrócić na ten
aspekt uwagę, ponieważ głównie wtedy zapominamy o nawadnianiu organizmu.
Wodowanie
na biurku w pracy
W miejscu pracy spędzamy ok. 8
godzin dziennie. Często bywa tak, że przez cały dzień potrafimy pić jedynie
kawę czy napoje energetyzujące, które nie ugaszą pragnienia na dłuższy czas.
Warto więc pomyśleć o napojach, które dobrze nas nawodnią, a także dodatkowo
dostarczą odpowiednich mikroelementów do organizmu. Najlepiej w tej sytuacji
spisze się woda, ale którą wybrać? Przy wodach mineralnych należy zwrócić
szczególną uwagę na skład minerałów oraz stopnień mineralizacji. Zapotrzebowanie
na tego typu składniki jest inne w każdym organizmie. Warto więc dostosować
rodzaj wody indywidualnie. Innym rozwiązaniem jest zastosowanie uniwersalnej
wody źródlanej. ? Nasza woda źródlana
jest pierwotnie czysta pod względem chemicznym i mikrobiologicznym. W składzie
wody znajduje się minimalna ilość sodu, dlatego polecana jest szczególnie
osobom z nadciśnieniem lub chorobą nerek. Neutralny skład minerałów powoduje,
że można ją spożywać bez żadnych ograniczeń ? opowiada Marcin Dewódzki,
Prezes firmy Złoty Potok.
Skoncentruj
się, złap za wodę!
Media zdrowotne potwierdzają, że
człowiek skoncentrowany wykazuje ok. 10 razy lepszą efektywność w pracy niż
osoba rozkojarzona. Odwodnienie organizmu często objawia się właśnie
zmęczeniem, osłabieniem odporności i rozdrażnieniem. Nie dziwi więc fakt, że
osoby, które spożywają mało płynów podczas pracy, nie są w najlepszej kondycji
fizycznej. Trzeba pamiętać, że mózg składa się w większości z wody, dlatego jej
niedobór powoduje często zawroty i bóle głowy. Natomiast jeśli ilość
spożywanych płynów jest w normie to organizm dobrze funkcjonuje. Dodatkowo ze
względu na właściwości orzeźwiające wody czujemy się po prostu lepiej. Dzięki
systematycznemu uzupełnianiu płynów, szczególnie podczas wzmożonego wysiłku
intelektualnego w pracy, łatwiej będzie się skoncentrować na zadaniach i
przetwarzać otrzymywane informacje.
Zapasy
na zapleczu
Zgodnie z rozporządzeniem Ministra Pracy i Polityki Socjalnej, w sprawie
ogólnych przepisów bezpieczeństwa i higieny pracy, pracodawca powinien zapewnić
wszystkim pracownikom wodę zdatną do picia lub inne napoje. Zaopatrzenie
powinno być większe, gdy pracownicy przebywają w pomieszczeniach zamkniętych, w
których temperatura przekracza 28 stopni.
Jeżeli w naszym miejscu panują inne warunki to mimo wszystko warto porozmawiać
z pracodawcą. Zachęćmy go, by do listy produktów ?pierwszej potrzeby? takich
jak kawa czy herbata dodał wodę butelkowaną lub w dystrybutorach. Wspomnijmy, że woda źródlana doskonale sprawdza się
także jako zamiennik wody wodociągowej. Można ją wykorzystywać np. do
przygotowywania herbaty gdyż nawet wielokrotnie gotowana nie traci swoich właściwości.