Glutaminian sodu. Substancja dodatkowa szeroko stosowana w przemyśle. Alergia na glutaminian sodu. | Ochoroba.pl
24.09.2018 Dziś imieniny Dory, Gerarda, Maryny

Wiedza użytkowników: diety

Glutaminian sodu. Substancja dodatkowa szeroko stosowana w przemyśle. Alergia na glutaminian sodu.

avatar
Autor:
Wiek:
38 lat
Miasto:
Płeć:
kobieta
Jestem:
nie związana/y ze służbą zdrowia
image

Dodatek smakowy, który zasługuje na szczególną uwagę, jako że stosuje się go powszechnie podczas preparowania żywności (E621). Aminokwas ten jest solą sodową kwasu glutaminowego.

Po raz pierwszy izolowano go w roku 1908, na uniwersytecie w Tokio, z wodorostów morskich (Laminaria Japonica), które od dawna stosowane były w kuchni japońskiej jako przyprawa. Początkowo uważano glutaminian sodu za substancję bezpieczną, jednakże z czasem zaczęto go wiązać z występowaniem wielu objawów alergii pokarmowej, często opisywanej jako ?syndrom chińskiej restauracji", ponieważ obserwowano je głównie po zjedzeniu potraw chińskich.

Do tych objawów należy:

-uczucie pragnienia,

-mdłości,
-zatrzymanie wody w organizmie,

-drętwienie mięśni,

-przyspieszone bicie serca,

-zawroty i bóle głowy 

-oblewanie się zimnym potem.


Ocenia się, że około 25% populacji ludzi Zachodu uczulonych jest w taki czy inny sposób na glutaminian sodu. Każdy, kto odczuwa objawy alergii, powinien wiedzieć, że jeśli nawet na etykiecie produktu nie figuruje określenie ?glutaminian sodu", obecność tej substancji może być ukryta pod innymi ogólnikowymi bądź technicznymi nazwami, np.: kwas glutaminowy, naturalne dodatki smakowe, naturalne przyprawy, skrobia modyfikowana, drożdże autolizowane.



Na ten temat:


Wiedza użytkowników:

badania (64)
choroby (416)
ćwiczenia (13)
diety (50)
intymnie (61)
leczenie (117)
lekarze (9)
leki (64)
operacje (10)
placówki (10)
porady (409)
prośby (1)
przepisy (58)
urazy (18)
wypadki (32)
zabiegi (36)




Realizacja stronki: openBIT