1. Syrop z kopru włoskiego
? Łyżkę suszonych nasion kopru włoskiego zalać filiżanką wody
? Gotować 15 minut
? Dodać ? filiżanki miodu
? Podawać 2-3 razy dziennie
2. Napar z babki lancetowatej
PRZYGOTOWANIE:
- 2 łyżeczki suszonej babki zalać wrzątkiem
- parzyć pod przykryciem 5 minut
- przecedzić, dodać miodu
- pić gorący napar 2-3 razy dziennie
3. Syrop czosnkowo ? cytrynowy
? 3 ząbki czosnku zmiażdżyć
? Zalać sokiem z 1 cytryny
? Dodać 2 łyżki miodu
? Odstawić na 48 godzin
? Pić raz dziennie, na wieczór
4. Syrop z cebuli
? 2-3 cebule należy pokroić na plasterki
? Cebulę należy włożyć do słoika, zalej miodem
? Całość ugnieść, odstawić na kilka godzin w ciepłe miejsce
5. Napar z siemienia lnianego
? Łyżkę siemienia zalać zimną wodą
? Gotować 10-15 minut
? Dodaj odrobinę miodu
? Pij 2-3 razy dziennie
6. Imbir
? Kup imbir w kawałku
? Pokrój go na plasterki
? Zalej go 2 szklankami wody
? Gotuj na małym ogniu 10 minut
? Dodaj miodu
? Pij 1-2 razy dziennie