Jak wiadomo każdy kto chce się zdrowo i naturalnie odżywiać powinien mieć w swojej spiżarce herbatki ziołowe. Zioła mają mnóstwo cennych właściwości, z powodzeniem mogą zastąpić pobudzające używki (np. kawę, herbatę). Część z nich pije się dla walorów smakowych, inne dla celów zdrowotnych. Ja poniżej opiszę zioła najczęściej stosowane (np. przeze mnie).
BABKA LANCETOWATA
- Rośnie na poboczach, hałdach gruzu, czasami można ją zauważyć pomiędzy kostkami brukowymi
- Jej cechą charakterystyczną są liście w kształcie lancetu i łodyga zakończona kwiatami
- Może mieć nawet do 50 cm wysokości
- Ma właściwości leczące choroby dróg oddechowych
- Wpływa kojąco na suchy, głęboki kaszel
PRZYGOTOWANIE:
- 2 łyżeczki suszonej babki zalać wrzątkiem
- parzyć pod przykryciem 5 minut
- przecedzić, dodać miodu
- pić gorący napar 2-3 razy dziennie
CHMIEL
- składnik smakowy piwa
- rośnie w całej Europie jako dzikie pnącze, jego uprawy są powszechne w Niemczech
- ma gorzkawy smak
- stosuje się go w zaburzeniach żołądkowych i jelitowych
- ma działanie uspokajające
- wzmaga gojenie się ran
- pomaga w bezsenności
PRZYGOTOWANIE:
- 1-2 łyżeczki chmielu zalać wrzątkiem
- pozostawić pod przykryciem 5 minut
- przecedzić
- w przypadku problemów z żołądkiem i jelitami pić niesłodzoną
GŁÓG POSPOLITY
- kolczasta roślina żywopłotowa
- rośnie zazwyczaj na skrajach lasu lub na nasypach kolejowych
- jesienią owocuje jagodami, z których sporządza się konfitury
- do przygotowywania naparu używa się suszonych kwiatów i liści
- ma bardzo pozytywne działanie na serce
- nie powoduje skutków ubocznych i można go stosować profilaktycznie
- herbatkę zaleca się pić codziennie, rano i wieczorem
PRZYGOTOWANIE:
- 1-2 łyżeczki suszonego głogu zalać filiżanką wody
- parzyć 5 minut
- przecedzić
- można dodać odrobinę miodu
KOPER WŁOSKI
- do herbatek używa się owoców kopru
- owoce mają dużo naturalnego cukru i olejków eterycznych
- jest pomocna przy wzdęciach, skurczach żołądka i jelit
- pomaga również przy chrypce i kaszlu
PRZYGOTOWANIE:
- 1 łyżeczkę kopru zalać filiżanką wrzącej wody
- parzyć 5 minut
- odcedzić
- nie dodawać cukru
KWIAT LIPY
- Spotyka się ją w strefach umiarkowanych i podzwrotnikowych
- Ma działanie napotne, uspokajające i przeciwzapalne
- Warto ją pić podczas przeziębienia
PRZYGOTOWANIE:
- 1-2 łyżeczki kwiatu lipy zalać wrzątkiem
- parzyć około 8 minut
- przecedzić
- wypić gorącą
- można dodać odrobinę miodu lipowego
MNISZEK
- jest bardzo przydatny w naszej diecie
- z młodych listków powstaje bardzo smaczna herbatka
- ma właściwości moczopędne
- oczyszcza
- PRZYGOTOWANIE:
- 1 lub 2 łyżeczki mniszka zalać wrzątkiem
- parzyć 10-15 minut
- przecedzić
- nie słodzić