Herbatki ziołowe- zastosowanie, właściwości. | Ochoroba.pl
15.03.2025 Dziś imieniny Delfiny, Longina, Ludwiki

Wiedza użytkowników: porady

Herbatki ziołowe- zastosowanie, właściwości.

avatar
Autor:
Wiek:
43 lat
Miasto:
Płeć:
kobieta
Jestem:
0
image



Jak wiadomo każdy kto chce się zdrowo i naturalnie odżywiać powinien mieć w swojej spiżarce herbatki ziołowe. Zioła mają mnóstwo cennych właściwości, z powodzeniem mogą zastąpić pobudzające używki (np. kawę, herbatę). Część z nich pije się dla walorów smakowych, inne dla celów zdrowotnych. Ja poniżej opiszę zioła najczęściej stosowane (np. przeze mnie).



BABKA LANCETOWATA


-    Rośnie na poboczach, hałdach gruzu, czasami można ją zauważyć pomiędzy kostkami brukowymi


-    Jej cechą charakterystyczną są liście w kształcie lancetu i łodyga zakończona kwiatami


-    Może mieć nawet do 50 cm wysokości


-    Ma właściwości leczące choroby dróg oddechowych

 

-    Wpływa kojąco na suchy, głęboki kaszel

 


    PRZYGOTOWANIE:


-    2 łyżeczki suszonej babki zalać wrzątkiem


-    parzyć pod przykryciem 5 minut


-    przecedzić, dodać miodu


-    pić gorący napar 2-3 razy dziennie



CHMIEL


-    składnik smakowy piwa


-    rośnie w całej Europie jako dzikie pnącze, jego uprawy są powszechne w Niemczech


-    ma gorzkawy smak


-    stosuje się go w zaburzeniach żołądkowych i jelitowych


-    ma działanie uspokajające


-    wzmaga gojenie się ran


-    pomaga w bezsenności


PRZYGOTOWANIE:


-    1-2 łyżeczki chmielu zalać wrzątkiem


-    pozostawić pod przykryciem 5 minut


-    przecedzić


-    w przypadku problemów z żołądkiem i jelitami pić niesłodzoną


GŁÓG POSPOLITY


-    kolczasta roślina żywopłotowa


-    rośnie zazwyczaj na skrajach lasu lub na nasypach kolejowych


-    jesienią owocuje jagodami, z których sporządza się konfitury


-    do przygotowywania naparu używa się suszonych kwiatów i liści


-    ma bardzo pozytywne działanie na serce


-    nie powoduje skutków ubocznych i można go stosować profilaktycznie


-    herbatkę zaleca się pić codziennie, rano i wieczorem


PRZYGOTOWANIE:


-    1-2 łyżeczki suszonego głogu zalać filiżanką wody


-    parzyć 5 minut


-    przecedzić


-    można dodać odrobinę miodu



KOPER WŁOSKI


-    do herbatek używa się owoców kopru


-    owoce mają dużo naturalnego cukru i olejków eterycznych


-    jest pomocna przy wzdęciach, skurczach żołądka i jelit


-    pomaga również przy chrypce i kaszlu


    PRZYGOTOWANIE:


-    1 łyżeczkę kopru zalać filiżanką wrzącej wody

-    parzyć 5 minut

-    odcedzić


-    nie dodawać cukru



KWIAT LIPY


-    Spotyka się ją w strefach umiarkowanych i podzwrotnikowych


-    Ma działanie napotne, uspokajające i przeciwzapalne

-    Warto ją pić podczas przeziębienia

      PRZYGOTOWANIE:


-    1-2 łyżeczki kwiatu lipy zalać wrzątkiem


-    parzyć około 8 minut


-    przecedzić


-    wypić gorącą


-    można dodać odrobinę miodu lipowego


MNISZEK


-    jest bardzo przydatny w naszej diecie


-    z młodych listków powstaje bardzo smaczna herbatka


-    ma właściwości moczopędne


-    oczyszcza


-    PRZYGOTOWANIE:


-    1 lub 2 łyżeczki mniszka zalać wrzątkiem


-    parzyć 10-15 minut


-    przecedzić


-    nie słodzić

 



Na ten temat:


Wiedza użytkowników:

badania (64)
choroby (416)
ćwiczenia (13)
diety (50)
intymnie (61)
leczenie (117)
lekarze (9)
leki (64)
operacje (10)
placówki (10)
porady (409)
prośby (1)
przepisy (58)
urazy (18)
wypadki (32)
zabiegi (36)




Realizacja stronki: openBIT