Miód - właściwości lecznicze. Zastosowanie miodu w leczeniu chorób. | Ochoroba.pl
25.03.2025 Dziś imieniny Bolka, Cezaryny, Marioli

Wiedza użytkowników: porady

Miód - właściwości lecznicze. Zastosowanie miodu w leczeniu chorób.

avatar
Autor:
Wiek:
41 lat
Miasto:
Warszawa
Płeć:
kobieta
Jestem:
nie związana/y ze służbą zdrowia
image

Już nasi przodkowie znali dobroczynne działanie miodu jako panaceum na wiele różnych schorzeń. Dzięki zawartości wielu substancji czynnych miód jest szeroko wykorzystywany w medycynie. W tak zwanych domowych sposobach wspomagania leczenia można go użyć w następujący sposób:

Napój z miodem przeciwko chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy

Na półtorej, 2 godziny przed jedzeniem lub w 3 godziny po posiłku należy pić 1 szklankę ciepłej wody z rozpuszczoną w niej 1 łyżeczką miodu. Roztworu nie wolno gotować, ale też nie może być zimny, gdyż taki drażni jelita i podwyższa kwasowość soku żołądkowego.Pod wpływem kuracji ustają bóle, zgaga i mdłości.

Miód w bólach wątroby

Filiżanka słabej, ciepłej herbaty z 1 łyżeczką miodu i sokiem z pół cytryny, pita regularnie rano i wieczorem, znacznie łagodzi bóle wywołane stanem zapalnym wątroby (zwłaszcza zapaleniem wirusowym). Lek skutkuje jeszcze lepiej, gdy po jego wypiciu chory położy się na chwilę na prawym boku.

Herbatka ziołowa z miodem na nerki

Trzy łyżki stołowe owoców dzikiej róży zalewa się 3 szklankami wody i pozostawia na pół godziny na małym ogniu. Nie wolno gotować! Po przecedzeniu naparu dodaje się 1 łyżeczkę miodu do każdej szklanki napoju. Pić należy ciepły napój 3 razy dziennie. Lek stosuje się w różnych dolegliwościach nerek związanych ze zmniejszonym wydzielaniem moczu. W uporczywych przypadkach dobrze jest wziąć również tak zwaną nasiadówkę z wywaru skrzypu.

Płukanka z miodu do gardła

1 łyżeczkę miodu rozpuszcza się w szklance ciepłej wody. Płynem tym płucze się gardło w przypadku zapalenia migdałków lub strun głosowych. Zabieg należy powtarzać kilka razy dziennie, aż do wyzdrowienia. Mikstura z miodem przeciwko kaszlowi Do szklanki wyciska się sok z dużej cytryny i miesza z 2 łyżeczkami gliceryny spożywczej. Do pełna dokłada się miód i jeszcze raz miesza. Miksturę należy łykać po 1 łyżeczce 3 razy dziennie, dopóki kaszel nie minie.



Na ten temat:


Wiedza użytkowników:

badania (64)
choroby (416)
ćwiczenia (13)
diety (50)
intymnie (61)
leczenie (117)
lekarze (9)
leki (64)
operacje (10)
placówki (10)
porady (409)
prośby (1)
przepisy (58)
urazy (18)
wypadki (32)
zabiegi (36)




Realizacja stronki: openBIT