Avocado- wartość odżywcza, właściwości, zastosowanie, przepisy | Ochoroba.pl
31.10.2014 Dziś imieniny

Wiedza użytkowników: zdrowe posiłki

Avocado- wartość odżywcza, właściwości, zastosowanie, przepisy

avatar
Autor:
Wiek:
34 lat
Miasto:
Płeć:
kobieta
Jestem:
nie związana/y ze służbą zdrowia
image

 


WARTOŚĆ ODŻYWCZA
KALORIE    230
BŁONNIK    6,3
WĘGLOWODANY   0,4
TŁUSZCZ    23,5
BIAŁKO    2
WODA     66%

POZA TYM
: bogate źródło witamin A, B1, B2, PP, C, K, H oraz substancji mineralnych, wapnia, potasu i fosforu oraz jednonienasyconych kwasów tłuszczowych.


WŁAŚCIWOŚCI:
- Zawiera jednonienasycone kwasy tłuszczowe, które chronią przed wystąpieniem miażdżycy, nadciśnienia


- Powinno być spożywane przez osoby ze zbyt wysokim ciśnieniem i zaburzeniami lipidowymi

- U osób z zaburzeniami lipidowymi avocado powinno zastąpić masło lub zostać włączone do diety


- Lekarze zalecają avocado osobom ze stłuszczeniem wątroby i zaburzeniami metabolizmu kwasów tłuszczowych


- Dojrzałe avocado jest bardzo miękkie i można je stosować do kanapek (zamiast masła czy margaryny)


- Masło z avocado jest świetnym źródłem lecytyny, dlatego poleca się kosmetyki z tym składnikiem dla kobiet po 40-tce


- Wysoka zawartość witamin i nienasyconych kwasów tłuszczowych została wykorzystana przy produkcji kosmetyków do cery suchej i zniszczonej


- Masło z avocado zawiera również związki o działaniu antybakteryjnym i przyspieszającym gojenie

ZASTOSOWANIE W KUCHNI:


- SURÓWKI


- SAŁATKI

- PRZYSTAWKI


- KOKTAJLE MLECZNE


- PASTY

- WEGETARIAŃSKIE SUSHI

- POTRAWY PIKANTNE I SŁODKIE

 

A oto moje ulubione przepisy z avocado :) (zaczerpnięte z Internetu)

Tatar z avocado

 

  • avocado, 1 sztuka
  • długi ogórek, 1 sztuka
  • mała cebula, 1 sztuka
  • oliwa z oliwek, 2-3 łyżki
  • sok z cytryny,
  • sól, pieprz do smaku,

Avokado obrać ze skórki i rozgnieść widelcem. Ogórka i cebulkę drobno posiekać, pomieszać
z rozgniecionym avokado, dodać oliwkę i doprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
Dla bardziej roślinożernych można jeszcze dodać garść drobno posiekanej zielonej pietruszki.
Podawać na grzankach.


Sałatka z avocado
- 3 mięsiste pomidory
- 2 awokado
- opakowanie serka mozzarella
- 2 gałązki tymianku
- 2 łyżki octu winnego

- czarny pieprz, sól
- kubek kwaśnej śmietany
- mała cebulka lub 2 dymki


1. Pomidory kroimy w sporą kostkę. Cebulę obieramy i szatkujemy .Awokado przecinamy na pół, usuwamy pestkę i łyżeczką wydrążamy cząstki. Mozzarellę kroimy w 1 cm kostkę.
2. Do śmietany dodajemy ocet winny, sól, czarny pieprz i poszatkowaną cebulkę. Całość mieszamy. 3. W salaterce lekko mieszamy cząstki pomidora, awokado i sera. Całość zalewamy sosem. Wierzch posypujemy tymiankiem. Smacznego.

Sałatka z kurczaka z avocado

- 2 ugotowane piersi z kurczaka
- 3 jajka
- 1 mala puszka kukurydzy
- 3 pomidory
- 2 avocado
- 3 lyzki majonezu


Gotowac jajka we wrzatku przez 10 minut; w tym czasie pokroic na kawalki ugotowana i wystudzona piers z kurczaka,wrzucic do miski,dodac pokrojone w kostke avocado( przy obieraniu starac sie nie uszkodzic skorki !!!),pomidory oraz odsaczona kukurydze z puszki nastepnie pokroic w talarki jajka,dodac do reszty skladnikow,wszystko razem wymieszac z majonezem. Wlozyc do lodowki,odczekac 30 minut,podawac w skorkach po avocado z bialym winem wytrawnym i swiezym chlebem razowym.

 



Na ten temat:


Wiedza użytkowników:

badania (64)
choroby (415)
ćwiczenia (12)
diety (48)
intymnie (61)
leczenie (117)
lekarze (8)
leki (64)
operacje (10)
placówki (10)
porady (407)
prośby (1)
przepisy (58)
urazy (18)
wypadki (32)
zabiegi (36)




Realizacja stronki: openBIT