Syndrom chińskiej restauracji. | Ochoroba.pl
18.09.2019 Dziś imieniny Ireny, Irminy, Stanisława

Wiedza użytkowników: choroby

Syndrom chińskiej restauracji.

avatar
Autor:
Wiek:
59 lat
Miasto:
Płeć:
kobieta
Jestem:
Nie jestem związany z branżą medyczną
image

Czym jest spowodowany?
?    Najprawdopodobniej spowodowany jest zbyt dużym spożyciem glutaminianu sodu- czyli wzmacniacza smaku powszechnie używanego przez kucharzy w restauracjach chińskich
?    Istnieje również teoria, że reakcja ta spowodowana jest alergią na najczęściej używane składniki kuchni chińskiej: krewetki, orzechy, ryby, grzyby, zioła

Objawy:
?    Skurcze mięśni
?    Zaczerwienienie głównie na twarzy
?    Zwiększona potliwość
?    Mdłości
?    Uczucie palenia w  górnej części ciała
?    Bóle głowy
?    Palpitacje

LECZENIE:
?    Nie ma specyficznego sposobu leczenia
?    Można stosować m.in. leki antyhistaminowe
?    Jeśli wiemy, że przyczyną ataku była reakcja na glutaminian sodu to możemy prosić  w restauracjach o przyrządzenie potrawy bez dodatku tego składnika. Należy jednak wykonać testy alergiczne, aby wykluczyć istnienie alergii na składniki kuchni chińskiej wymienione wyżej.



Na ten temat:


Wiedza użytkowników:

badania (64)
choroby (416)
ćwiczenia (13)
diety (50)
intymnie (61)
leczenie (117)
lekarze (9)
leki (64)
operacje (10)
placówki (10)
porady (409)
prośby (1)
przepisy (58)
urazy (18)
wypadki (32)
zabiegi (36)




Realizacja stronki: openBIT