Naturalnym sposobem karmienia noworodka jest pokarm kobiecy. W wielu przypadkach, gdy z jakiś przyczyn kobieta nie może karmić lub ma zaburzenia laktacji, kobiety zadają sobie pytanie ? dlaczego nie mogę karmić dziecka mlekiem krowim, skoro sama je pije.
Niemowlęcia nie można karmić mlekiem krowi z wielu przyczyn. Skład mleka krowiego jest podobny do kobiecego, ale zawiera o wiele więcej składników odżywczych, co w tym przypadku może być szkodliwe dla niemowlęcia. Małe dziecko ma jeszcze niedojrzały układ pokarmowy i dostarczanie mu pożywiania z zbyt dużą ilością składników pokarmowych może doprowadzić do zaburzeń metabolicznych i narządowych.
Różnice między pokarmem matki a mlekiem krowim ? mleko matki:
- jest zawsze jałowe, gotowe, o odpowiedniej temperaturze,
- nie wymaga przygotowywania,
- zawiera gatunkowo swoiste białka,
- białka i enzymy zawarte w nim nie ulegają denaturacji pod wpływem ciepła,
- zawiera 10 x mniej kazeiny niż w mleko krowie, ponadto jest to ?-kazeina, która łatwiej ulega trawieniu niż ?-kazeina zawarta w mleku krowim,
- dominują w nim ?-laktoalbuminy, podczas gdy w mleku krowim ?-laktoglobuliny, uznane za najbardziej alergizującą frakcję,
- laktoferryna zawarta w mleku matki wiąże żelazo wpływając na jego lepsze wchłanianie, dzięki temu z pokarmu matki wchłania się około 70% żelaza, podczas gdy z mleka krowiego 10-20% ? laktoferryna odbiera wolne żelazo niezbędne do rozmnażania się patogennych E.coli, tym samym wpływa na skład fory jelitowej,
- lizozym zawarty w mleku matki działa jako czynnik przeciwbakteryjny w przewodzie pokarmowym,
- zawiera 5x więcej wolnych aminokwasów niż mleko krowie, mniejsze stężenia fenyloalaniny i tyrozyny, większe stężenie tauryny, karnityny,
- nukleotydy zawarte w mleku matki wpływają na rozwój przewodu pokarmowego i regenerację uszkodzonej błony komórkowej,
- zawiera dużą ilość długołańcuchowych, wielonienasyconych kwasów tłuszczowych niezbędnych do rozwoju centralnego układu nerwowego,
- w mleku kobiecym laktoza i oligosacharydy stanowią 80% węglowodanów ? dostarczają energii, pobudzają rozwój Lactobacillus bifidus, ułatwiają wchłanianie wapnia,
- zawarte w mleku matki glikoproteidy wiążą witaminę B12 i kwas foliowy ułatwiając ich wchłanianie,
- zawiera 3x mniej pierwiastków powodujących osmotyczne obciążenie nerek,
- zawiera dużą ilość enzymów ułatwiających trawienie,
- zawiera hormony, czynniki wzrostowe, immunoglobuliny,
- w siarze znajduje się duża ilość witaminy A, ?-karotenu, witaminy E.
Jeśli kobieta nie może lub nie chce karmić piersią, powinna wybrać mleka modyfikowane w proszku, którego skład jest zbliżony do naturalnego pokarmu kobiecego.