Domowe nalewki. Nalewka na suszonych śliwkach | Ochoroba.pl
20.10.2014 Dziś imieniny Ireny, Kleopatry, Witalisa

Wiedza użytkowników: przepisy

Domowe nalewki. Nalewka na suszonych śliwkach

avatar
Autor:
Wiek:
33 lat
Miasto:
Warszawa
Płeć:
kobieta
Jestem:
nie związana/y ze służbą zdrowia
image

Składniki:
250g suszonych śliwek
1 l wódki
1l spirytusu
? l wody

Przyrządzenie:
Suszone śliwki po usunięciu z nich pestek pokroić i wsypać do szklanej butli. Następnie zalać spirytusem i wódką oraz zakorkować. Macerować4-6 tygodni, co kilka dni wstrząsać butelką. Po tym czasie zlać płyn znad śliwek do innego naczynia przez lejek z watą. Śliwki zalać wodą, a po 1-2 dniach zlać ją przez lejek z watą do poprzednio odlanego płynu, wymieszać i pozostawić do wyklarowania. Po kilku dniach zlać wódkę znad osadu, który zebrał się na dnie naczynia, przesączyć przez lejek z watą do butelek, w których ma być przechowywana. Wódka zyskuje na smaku przez dłuższe stanie.



Na ten temat:


Wiedza użytkowników:

badania (64)
choroby (415)
ćwiczenia (12)
diety (48)
intymnie (61)
leczenie (117)
lekarze (8)
leki (64)
operacje (10)
placówki (10)
porady (406)
prośby (1)
przepisy (58)
urazy (18)
wypadki (32)
zabiegi (36)




Realizacja stronki: openBIT