OGÓRECZNIK LEKARSKI
Ogórecznik lekarski to jednoroczna roślina, występująca głównie w rejonach śródziemnomorskich. Nazwę zawdzięcza zapachowi świeżych ogórków. Uprawia się go jako roślinę przyprawową i leczniczą.
MEDYCYNA:
- Zawiera flawonoidy, witaminę C, związki mineralne, allantoinę, magnez, potas, kwasy organiczne.
- Zawiera kwas gamma-linolowy (GLA), kwercetynę, kemferol- dlatego też jest polecana w stanach zapalnych
- Ogórecznik ma działanie diuretyczne, zmniejszające stan zapalny, kojące nerwy, bakteriobójcze.
- Używany wewnętrznie do leczenia stanów zapalnych w organizmie, zapalenia nerek, uszkodzeń błon śluzowych (np. jamy ustnej, żołądka), reumatyzmu, nerwic
- Ogórecznik można stosować również zewnętrznie: przy czyrakach, stanach zapalnych skóry, oparzeniach, trądziku.
- W postaci oleju: menopauza, stany zapalne skóry, depresje, nerwice
- Olej z ogórecznika reguluje nawilżenie skóry, łagodzi podrażnienia, działa przeciwświądowo. Polecany jest do skóry suchej, łuszczącej się.
KUCHNIA
- Młode rośliny używa się jako dodatek do sałatek, zup, sosów. Można dodawać od mięs i potraw z serem białym.
- Dodatek do likierów, octu, alkoholi
W JAKIEJ POSTACI MOŻNA GO NABYĆ:
- Olej z ogórecznika w butelkach
- Olej z ogórecznika jako dodatek do kosmetyków
- Olej z ogórecznika w kapsułkach