Miód przeciw miażdżycy. Dlaczego warto jeść miód? | Ochoroba.pl
23.10.2019 Dziś imieniny Edwarda, Marleny, Seweryna

Wiedza użytkowników: porady

Miód przeciw miażdżycy. Dlaczego warto jeść miód?

avatar
Autor:
Wiek:
33 lat
Miasto:
Warszawa
Płeć:
kobieta
Jestem:
image

Kanapka z miodem, mleko z miodem, herbata z miodem? Mniam. Każdy zna smak naturalnej słodyczy miodu. Prócz swojej słodkości miód ma także inne zalety.

O działaniu antybakteryjnym i przeciwzapalnym miodu wiadomo już od wielu lat, jeśli nie stuleci. Każdy doskonale zna domowy sposób na przeziębienie jakim jest mleko z miodem i czosnkiem.

Ostatnie doniesienia naukowców wskazują na kolejną korzyść z spożywani miodu. Badania wskazują na działanie antyoksydacyjne składników miodu. Dzięki zawartości substancji zwanych przeciwutleniaczami, niszczone są w organizmie wolne rodniki, czyli cząstki odpowiedzialne za szybsze starzenie się organizmu, rozwój wielu chorób, m.in nowotworów.

Należy także nadmienić, że wiele warzyw i owoców jest również bogate w witamin ACE, które również niszczą wolne rodniki.
Najwięcej substancji przeciwulteniających zawierają miody ciemne, zwłaszcza miód gryczany. Innymi miodami polecanymi ze względu na zawartość dobroczynnych substancji są miód akacjowy, sojowy i koniczynowy.

Działanie miodu wpływa także na profil lipidowy. Dzięki spożywaniu miodu obniżeniu ulega ilość szkodliwych cząsteczek, będących produktem utleniania ?złego? cholesterol LDL.



Na ten temat:


Wiedza użytkowników:

badania (64)
choroby (416)
ćwiczenia (13)
diety (50)
intymnie (61)
leczenie (117)
lekarze (9)
leki (64)
operacje (10)
placówki (10)
porady (409)
prośby (1)
przepisy (58)
urazy (18)
wypadki (32)
zabiegi (36)




Realizacja stronki: openBIT