Orzechy - wartość odżywcza, potrawy z orzechami | Ochoroba.pl
21.08.2014 Dziś imieniny Franciszka, Kazimiery, Ruty

Wiedza użytkowników: zdrowe posiłki

Orzechy - wartość odżywcza, potrawy z orzechami

avatar
Autor:
Wiek:
32 lat
Miasto:
Płeć:
kobieta
Jestem:
0
image

Orzechy

Orzechy - wartość odżywcza.

- Orzechy są jednym z najwartościowszych rodzajów pożywienia

- Zawierają duże ilości białka, witamin, składników mineralnych i zdrowego tłuszczu

- Są wysokokaloryczne

- Powinny być spożywane regularnie, ale z umiarem, ze względu na dużą zawartość kalorii

- Orzechy kupowane w sklepach ze zdrową żywnością nie zawierają chemicznych substancji konserwujących i dodatków zmieniających ich barwę

- Należy pamiętać, że orzechy pakowane próżniowo, które zalegają na półkach sklepowych są znacznie mniej wartościowe

- Podczas prażenia słonych orzeszków używa się niezdrowych tłuszczów, poza tym zawierają one bardzo dużo soli

 

Jak przechowywać orzechy?  

- Ze względu na wysoką zawartość tłuszczu należy zwrócić szczególną uwagę na warunki ich przechowywania, gdyż niewłaściwe przechowywanie powoduje jełczenie tłuszczy

- Z tego powodu świeże orzechy należy kupować w niewielkich ilościach i spożyć je w krótkim czasie

- Najlepszym wyjściem jest zakup orzechów w łupinach

- Orzechy w łupinach należy przechowywać w chłodnym, ciemnym miejscu do 6 miesięcy w szczelnych, metalowych pojemnikach

- Orzechy obrane z łupin tracą swoje właściwości pod wpływem działania tlenu- dlatego należy je zużyć w ciągu 4-6 dni

- Szczególnie wrażliwe na proces utleniania są orzechy tarte i mielone

 

ZASTOSOWANIE ORZECHÓW

- Orzechy mają wszechstronne zastosowanie

- Można jeść je jako przekąskę lub dodawać do słodkich lub pikantnych potraw

- Wiele z nich można dodawać do musli, sałatek, puree, sufletów, wypieków

 

PRAŻENIE 

W wyniku prażenia orzechy nabierają intensywniejszego smaku

- Należy pamiętać, że w wyniku prażenia niszczona jest większość odżywczych składników?

- Oto najprostsza metoda prażenia bez tłuszczu:

- piekarnik rozgrzać do temperatury 190 stopni Celsjusza

- orzechy rozłożyć na blasze tak, żeby się nie stykały

- blachę wsunąć do piekarnika na 5 minut. W tym czasie potrząsnąć kilkakrotnie, aby orzechy mogły uprażyć się równomiernie

- po 5 minutach wyjąć blachę z piecyka i ostudzić je

- przed uprażeniem orzechy można przyprawić miodem, przyprawami lub tamari

 

NAJPOPULARNIEJSZE ODMIANY ORZECHÓW I NASION

MIGDAŁY: 

- można je kupić w łupinach lub bez, w skórce lub bez, zwiórkowane, siekane, mielone lub solone

- słodkie migdały stosowane są przede wszystkim do produkcji ciastek i nadziewanych cukierków

- słodkie migdały mają brązową jadalną skórkę, którą można usunąć

- zawierają wapń, białko, witaminę B12

- wiórki migdałowe można dodawać do sałatek, musli, deserów

 

NASIONA PINII:

- dostępne surowe, prażone i solone

- można jej jeść jak orzeszki ziemne, dodawać do deserów i pikantnych potraw? pasują również do potraw z ryżu i sosów

 

NASIONA SŁONECZNIKA

- dostępne w łupinkach i bez

- ziarna słonecznika zawierają dużo białka, witamin z grupy B i składników mineralnych, szczególnie wapnia

- ziarna słonecznika dodaje się do musli lub dekoruje się nimi różne potrawy

- doskonale nadają się do wypieku chleba

 

ORZECHY KOKOSOWE

- dostępne w całości jako świeże owoce, przeważnie jednak występuje w formie suszonej

- mleko kokosowe jest orzeźwiającym napojem, bardzo pożywnym

- miąższ można spożywać świeży lub suszony

- miąższ jest również używany do produkcji masła i oleju kokosowego

- zarówno miąższ jak i mleko kokosowe znajdują zastosowanie w kuchni jako dodatki do potraw z curry

- wiórki kokosowe używa się do wypieku ciastek i słodyczy

 

ORZECHY PEKAN

- dostępne w łupinach, bez, prażone, siekane, solone

- smakują podobnie jak orzech włoski, mają jednak łagodniejszy smak

- dodaje się je do musli, deserów, sałatek.

- Można spotkać je w postaci konserw, w syropie

 

ORZECHY NERKOWCA

- Występują w postaci łuskanej, prażonej, siekane i mielone

- Spożywane jako przekąska, do farszów, potraw chińskich, deserów

- Produkuje się z nich masło orzechowe

 

ORZECHY LASKOWE

- Dostępne w łupinach, prażone, siekane, tarte, mielone

- Zawierają dużo witaminy B6 i E

- Używane do wypieków i cukierków, musli

 

ORZECHY MACADAMIA

- Dostępne w łupinach lub bez, prażone, solone

- Z wyglądu przypominają orzechy laskowe

- W smaku są słodkie i oleiste

- Z powodu wysokiej zawartości tłuszczu szybko się psują

- Spożywane głównie jako przekąska, dodatek do deserów i sałatek owocowych  

 

ORZECHY WŁOSKIE

- Dostępne w łupinach lub bez, posiekane lub zmielone

- Na skalę przemysłową wykorzystywane są do produkcji oleju, z zielonych owoców robi się likier lub zalewa się octem

- Spożywane jako dodatek do deserów, musli, sałatek, wypieków

- Popularne jako dodatek do delikatnych serów

 

ORZESZKI ZIEMNE

- Dostępne w łupinach lub bez, prażone lub solone

- Można spożywać je na surowo lub uprażone

- Wykorzystuje się je do produkcji oleju i masła orzechowego

- Orzeszki ziemne spożywa się jako przekąskę, dodaje do sałatek, deserów, pikantnych potraw, wypieków

 

POTRAWY Z WYKORZYSTANIEM ORZECHÓW

Orzechowy deser

Pyszny, bardzo łatwy w przygotowaniu deser z orzechami włoskimi. Świetny na każdą okazję. Polecamy!

Składniki:

 - 200g orzechów włoskich  - trzy duże opakowania herbatników  - 4 banany  - skondensowane mleko słodzone, jedna puszka  - śmietana kremówka 36%

1. W garnku z wodą gotujemy przez 1,5h zamkniętą puszkę skondensowanego mleka.

2. Skruszone (średnio drobno) herbatniki ukłądamy w pólmisku.

3. Rozprowadzamy ugotowane mleko na herdatnikach.

4. Następnie układamy pokrojone w plasterki bannany.

5. Wszystko posypujemy pokruszonymi orzechami włoskimi.

6. Ubitą na sztywno śmietanę kładziemy na samą górę dania.

7. Po około dwóch godzinach, gdy herbatniki nasiąkną karmelem deser jest gotowy do podania.

 

Szparagi z masłem i orzechami

Składniki:

- 750g szparagów, - 2 jajka, - sok z 1 pomarańczy, - 50g łuskanych orzechów laskowych, - 100g masła, - trochę soli.

Opis przygotowania

Szparagi obierz, a obierki zalej wodą i ugotuj. Jajka ugotuj przez 10 minut w wywarze z łupin, wywar przecedz, dodaj sok pomarańczowy, posol i zagotuj. Wrzuć obrane szparagi. Orzechy upraż na sucho, dopóki nie zaczną wydzielać zapachu, po czym pognieć je, aby usunąć skórki. Oczyszczone orzechy wloz do worka i rozgnieć wałkiem. Jaja pokroj w drobną kostkę. Szparagi wyjmij i osącz, posyp jajkiem i polej roztopionym posolonym masłem z dodatkiem orzechów.

 

Spaghetti z orzechami

Składniki

- 40 dag makaronu spaghetti - 2 średnie cebule, - 3 ząbki czosnku, - 3 łyżki masła, - 3 łyżki oliwy z oliwek, - 8 dag wyłuskanych orzechów włoskich, - 7 dag orzeszków piniowych, - 3 łyżki startego parmezanu, - 1/2 łyżki suszonej bazylii, - 2 papryczki chili, - sól i pieprz do smaku.

Opis przygotowania

Makaron ugotować "al dente" w dużej ilości lekko osolonej wody. Odcedzić. Papryczki chili pozbawić gniazd nasiennych i drobno posiekać. Cebulę obrać i pokroić w cienkie półplasterki. Czosnek przecisnąć przez praskę. Orzechy drobno posiekać. Na patelni rozgrzać masło wraz z oliwą. Dodać papryczki, cebulę i czosnek. Dusić ok. 3 min. Dodać połowę posiekanych orzechów włoskich, orzeszki piniowe i bazylię. Całość wymieszać i chwilę poddusić. Sosem polać makaron. Wymieszać. Przed podaniem posypać resztą posiekanych orzechów i parmezanem. Orzeszki piniowe można zastąpić orzeszkami ziemnymi (posiekanymi), ale to już nie to.

 

Chleb z orzechami

Składniki

- 0,5 kg mąki żytniej - 25 dag mąki pszennej - 2 dl śmietanki - 20 dag rozdrobnionych orzechów włoskich - 2 jajka - 2,5 dl mleka - 1 łyżeczka cukru - 4 dag drożdży - Sól - 1 żółtko do posmarowania

Opis przygotowania

Drzwi kuchenne oraz okna zamykamy. Otwieramy je dopiero wtedy, gdy chleb jest już w piekarniku. Drożdże kruszymy i wsypujemy do letniego mleka lub wody, po czym odstawiamy na 10-15 min. W tym czasie mieszamy w przygotowanym naczyniu mąkę oraz sól. W środku tej mieszanki robimy wgłębienie, wlewamy do niego rozczyn drożdżowy, mieszamy ręką i dodając po trochu letnią wodę zaczynamy wyrabiać ciasto; powinno być ono gęściejsze niż na kluski. Ciasto z ok. 1 kg mąki wygniatamy ok. 6 min. jedną ręką. Kiedy ciasto odstaje od naczynia i tworzą się na nim pęcherzyki, przykrywamy je ściereczką lub pledem, uważając, by również od spodu się nie oziębiło, po czym odstawiamy do wyrośnięcia. Powinno powiększyć się w dwukrotnie. Czas wyrastania jest tym dłuższy, im ciemniejszej używamy mąki. Gdy ciasto wyrośnie, dodajemy nieco obtoczone w mące orzechy, formujemy bochenek, nacinamy go nożem i smarujemy żółtkiem Następnie wkładamy chleb do zimnego piekarnika i pieczemy 60-70 min. na umiarkowanym ogniu.

 

Orzechówka

Składniki- 5-6 młodych, zielonych orzechów w łupinach;- pół litra wódki lub szklanka spirytusu i szklanka wody;- 5 goździków;- pół szklanki cukru.

Opis przygotowania

Orzechy kroimy w ćwiartki i wrzucamy do słoja. Zalewamy szklanką spirytusu i szklanką wody lub wlewamy pół litra wódki. Do tego dorzucamy pięć goździków. Odstawiamy na dwa tygodnie. Po tym czasie zlewamy ciecz, a orzechy zasypujemy cukrem. Wszystko odstawiamy na kolejne dwa tygodnie. Następnie to co zlaliśmy za pierwszym razem oraz to co "puściły" orzechy łączymy i mamy ciemną nalewkę z orzechów. Podobno super działa na problemy z żołądkiem. Wedle uznania nalewkę można zrobić mocniejszą.

 

Sałatka z kapusty pekińskiej z orzechami

Składniki

- 150 g kapusty pekińskiej (1/2 małej główki) - 50 g rodzynków- 1 pomarańcza - 50 g orzechów włoskich - 75 g śmietany- 1 łyżka oleju z orzechów włoskich - sok z limonki- 1 łyżka zagęszczonego soku jabłkowego- 100 g ziarnistego białego sera- 2 łyżeczki świeżego lub suszonego roztartego rozmarynu  

Opis przygotowania

Kapustę umyć dobrze osaczyć i pokroić ukośnie w cieniutkie paseczki. Rodzynki umyć i osaczyć. Pomarańczę obrać i wydrylować (zachować 4 cząstki do udekorowania). Orzechy grubo posiekać (4 połówki orzechów odłożyć do ugarnirowania). Wszystkie składniki sałatki włożyć do miski. Śmietanę wymieszać z olejem, sokiem limonkowym i jabłkowym. Sos wymieszać ze składnikami w misce. Do sałatki dodać także ser i drobno posiekany świeży lub suszony rozmaryn. Sałatkę udekorować cząstkami pomarańczy i połówkami orzechów.



Na ten temat:


Wiedza użytkowników:

badania (64)
choroby (415)
ćwiczenia (12)
diety (48)
intymnie (61)
leczenie (117)
lekarze (8)
leki (63)
operacje (10)
placówki (10)
porady (405)
prośby (1)
przepisy (58)
urazy (18)
wypadki (32)
zabiegi (36)




Realizacja stronki: openBIT