Zatrucia grzybami | Ochoroba.pl
23.04.2019 Dziś imieniny Ilony, Jerzego, Wojciecha

Wiedza użytkowników: porady

Zatrucia grzybami

avatar
Autor:
Wiek:
37 lat
Miasto:
Płeć:
kobieta
Jestem:
0
image

Do zatruć grzybami dochodzi zazwyczaj z powodu spożycia ich owocników gatunku trującego, niejadalnego albo jadalnego warunkowo lub wskutek popełnienia błędów technologicznych podczas przygotowywania potraw z grzybów jadalnych
NAJCZĘSTSZE BŁĘDY W ROZPOZNAWANIU GRZYBÓW
? Muchomor sromotnikowy mylony z zielonymi gołąbkami (surojadkami), gąską zółtą, czubajką kanią, pieczarką
? Muchomor wiosenny mylony z młodymi pieczarkami
? Muchomor plamisty mylony z czubajką kanią
? Muchomor jadowity mylony z pieczarkami
? Piestrzenica kasztanowata mylona ze smardzem
? Strzępia ceglasty mylony z płachetką kołpakowatą
? Gołąbek wymiotny mylony z czerwonymi gołąbkami, szczególnie z gołąbkiem cukrówką
? Mleczaj wełnianka mylony z mleczajem rydzem
? Maślanka wiązkowa mylona opieńką miodową
? Lejkówka odbielona mylona z twardzioszkiem przydrożnym
? Lisówka pomarańczowa mylona z pieprznikiem jadalnym (kurką)
? Gąska tygrysowata mylona gąską niekształtną (siwką)
CZYNNIKI, KTÓRE WPŁYWAJĄ NA TOKSYCZNOŚĆ GRZYBÓW
? Miejsce zbioru
- zbieranie grzybów w miejscach przy trasach komunikacyjnych z dużą emisją spalin
- zbieranie grzybów w miejscach narażonych na zatrucia przemysłowe
- zbieranie grzybów w miejscach zanieczyszczonych
- zbiór grzybów w tych miejscach może powodować zatrucie ołowiem, rtęcią, kadmem, organicznymi związkami chemicznymi o charakterze toksycznym
? sposób obróbki


- GRZYBY SUROWE: istnieje opinia, że niektóre grzyby można spożywać w formie surowej. W rzeczywistości jest to bardzo ryzykowne. Przykładowo pieczarka Agaricus, stosowana na surowo do sałatek, zawiera agarytrynę, która może spowodować poważne dolegliwości trawienne. Czubajka kania i opieńka miodowa oraz podgrzybki spożyte bez odpowiedniej obróbki termicznej mogą powodować zaburzenia żołądkowo jelitowe
- GRZYBY SUSZONE: nie wszystkie grzyby można suszyć. Nie należy suszyć następujących grzybów: boczniak ostrygowaty, sarniak dachówkowaty, płachetka kołpakowata, twardzioszek przydrożny
? Niewłaściwe przechowywanie
- Grzyby zawierają dużą ilość wody dlatego łatwo ulegają zaparzeniu oraz procesowi pleśnienia
- Proces pleśnienia jest szczególnie intensywny podczas przechowywania grzybów w woreczkach foliowych
- W takich warunkach następuje rozwój aflatoksyn, cholina przekształca się w szkodliwą neurynę
- Szczególną uwagę należy zwrócić na przechowywanie grzybów borowikowych
TOKSYNY W GRZYBACH
? Zatrucia grzybami są najpowszechniejsze w rejonach, w których społeczność żyje w złych warunkach ekonomicznych
? W wielu regionach Polski spożywa się grzyby powszechnie uznane za trujące, np. krowiaka podwiniętego i tęgoskóra pospolitego
? Również skażenie środowiska ma wpływ na toksyczność grzybów
? Niestety niektóre gatunki grzybów dają objawy zatrucia dopiero po kilkunastu dniach, dlatego też chory nie pamięta dokładnego wyglądu i nazwy grzyba, którego spożył. Objawy pojawiają się z dużym opóźnieniem np. w przypadku spożycia maślanki wiązkowej.
? Zdarza się, że restauratorzy zastępują oryginalnie stosowany w chińskich potrawach grzyb o nazwie Hirneola politricha polskim substytutem rosnącym na czarnym bzie. Taki grzyb może być trujący ze względu na wchłonięte z bzu cyjanki
? Grzyby zawierają duże ilości chityny, więc nie powinny być spożywane przez dzieci, osoby starsze i osobami z chorobami żołądka czy wątroby
CO ZROBIĆ W PRZYPADKU ZATRUCIA GRZYBAMI
? Najważniejsze jest zebranie dokładnego wywiadu
? Należy zabezpieczyć materiał biologiczny (wymioty, popłuczyny)
? Należy zabezpieczyć resztki potrawy
? Pierwsze 3 czynności powinny zostać wykonane przez odpowiednie służby, bliscy chorego powinni natomiast jak najszybciej dostarczyć chorego do szpitala



Na ten temat:


Wiedza użytkowników:

badania (64)
choroby (416)
ćwiczenia (13)
diety (50)
intymnie (61)
leczenie (117)
lekarze (9)
leki (64)
operacje (10)
placówki (10)
porady (409)
prośby (1)
przepisy (58)
urazy (18)
wypadki (32)
zabiegi (36)




Realizacja stronki: openBIT