Celiakia- nietolerancja glutenu. | Ochoroba.pl
06.12.2019 Dziś imieniny Dionizji, Leontyny, Mikołaja

Wiedza użytkowników: choroby

Celiakia- nietolerancja glutenu.

avatar
Autor:
Wiek:
32 lat
Miasto:
Warszawa
Płeć:
kobieta
Jestem:
image

Wiadomości ogólne

Celiakia, czyli glutenozależna choroba trzewna, jest trwałą jelitową nietolerancją glutenu, w wyniku której u osób z genetyczną predyspozycją pod wpływem spożywanego glutenu dochodzi do uszkodzenia enterocytów i kosmków jelita cienkiego.

Częstość występowania:

-Celiakia jest defektem częstym.

-Jak wskazują badania przeprowadzone przez ESPGAN jej częstość wynosi 1:1000 (najrzadziej w Danii, najczęściej w Szwecji).

-Różnice w częstości występowania celiakii są uwarunkowane nie tylko czynnikami genetycznymi, ale również wydolnością diagnostyczną oraz czynnikami środowiskowymi. 

-Istotną rolę odgrywają również:

? zwyczaje żywieniowe

? długość karmienia piersią

?rodzaj, dawka, wiek wprowadzenia pokarmu zawierającego gluten

Warto wspomnieć o badaniach przeprowadzonych w Tampere we Francji. Wyniki badań pokazują, że wielomiesięczne karmienie piersią i późniejsze wprowadzenie glutenu w postaci mniej toksycznej zmniejszyło zachorowanie na celiakię aż 8 razy.

Objawy

-Nie ma jednego, typowego dla celiakii objawu. Zarówno u dzieci, jak i osób dorosłych choroba występuje w kilku postaciach: w formie klinicznej jawnej, niemej i utajonej.

-Jednakże do najczęstszych objawów należą:

? brak łaknienia

? przewlekłe biegunki tłuszczowe

? upośledzony rozwój somatyczny

? wzdęcia
? zaburzenia trawienia

? hipoproteinemia

? hipokalcemia

? niedobory witamin A, D i E, kwasu foliowego

? nietolerancja dwucukrów

Rozpoznanie



? wywiad lekarski

? biopsja jelita cienkiego

? badanie poziomu IgA oraz AGA

Leczenie


?
stała, ściśle przestrzegana dieta

? eliminacja innych pokarmów zawierające inne nietolerowane substancje (np. laktoza, sacharoza, białka mleka krowiego)

? ewentualnie suplementacja preparatami witaminowymi i mineralnymi przy niedoborach
Produkty zabronione:

? MLEKO I JEGO PRZETWORY: mleko z dodatkiem słodu (np. zagęszczone), czekolada pitna z dodatkami,

? PRODUKTY ZBOŻOWE: pieczywo zwykłe i razowe, kasze, kaszki, płatki, tarta bułka, mąki,

? MIĘSO, RYBY: konserwy mięsne i rybne, niektóre wyroby wędliniarskie (np. parówki), niektóre wyroby garmażeryjne (np. mielonki, pasztety),

? TŁUSZCZE: majonezy i sosy z dodatkiem mąki,

? OWOCE: niektóre preparowane owoce,

? WARZYWA: w wyrobach garmażeryjnych (np. sałatki z majonezem),

? SŁODYCZE: słód jęczmienny, słodycze z dodatkiem mąk, lody z waflem, ekstrakt słodowy,

? NAPOJE: kawa zbożowa, herbatki z dodatkiem słodu, kawa z dodatkami smakowymi, piwo, whisky, gin, wódki zbożowe,

? RÓŻNE: sosy sojowe, buliony, niektóre musztardy, ketchup, zupy w proszku,

? Oraz wszelkie przetwory z żyta, pszenicy, jęczmienia i owsa.

Produkty dozwolone:

? przetwory ze zbóż naturalnie bezglutenowych (ryż, kukurydza, gryka, proso),

? mąka ryżowa, kukurydziana, ziemniaczana, tapioka, sojowa,

? chleb i bułki bezglutenowe,

? makaron bezglutenowy,

? płatki ryżowe,

? ryż,

? kaszki ryżowe, kukurydziane,

?płatki i chrupki kukurydziane,

? kasza gryczana, jaglana,

? ciasteczka i słodycze bezglutenowe,

? inne produkty węglowodanowe przekreślone symbolem ?przekreślony kłos?.

?Ukryty? gluten:



? wędliny

? gotowe sosy

? lody

? panierki

? zupy w proszku

? leki

? powłoka chroniąca owoce przed wysychaniem

? produkty zawierające w swoim składzie białko roślinne, emulgatory, stabilizatory, skrobię, mąkę-bez określenia ich pochodzenia.



Na ten temat:


Wiedza użytkowników:

badania (64)
choroby (416)
ćwiczenia (13)
diety (50)
intymnie (61)
leczenie (117)
lekarze (9)
leki (64)
operacje (10)
placówki (10)
porady (409)
prośby (1)
przepisy (58)
urazy (18)
wypadki (32)
zabiegi (36)




Realizacja stronki: openBIT