Chętnie podzielę się sprawdzonym i rewelacyjnym przepisem na TIRAMISU.
Składniki:
* 2 serki mascarpone (ja używam Piątnicę)
* 0,5 l. Śmietany kremówki (36% lub 30%)
* 3 jajka
* 2 paczki dużych biszkoptów (podłużne z Sanu)
* ok. 10 pastylek słodziku
* Duży kubek kawy (rozpuszczalnej i wystudzonej). Kawę robię dość mocną, z 2 czubatych łyżeczek kawy rozpuszczalnej.
Jak przygotować:
Do naczynia wkładam serki, żółtka i słodziki (do smaku) jak dobrze pamiętam to ok 10 sztuk na całość.Należy wymieszać (najlepiej mikserem). Osobno ubijam pianę i śmietanę. Powoli dodaję do serków. Używam miksera, ale na wolnych obrotach.
Następnie w naczyniu układam ściśle warstwę suchych biszkoptów. Łyżeczką z kawą polewam biszkopty, tak żeby były namoczone. Na biszkopty nakładam masę serową (tak żeby starczyło na 3 warstwy). Na ser biszkopty, moczenie kawą i kolejna warstwa sera i jeszcze raz biszkopty, masa. Tiramisu kończy masa serowa, którą po wyrównaniu posypuję kakao (prawdziwym, gorzkim), tak żeby całe ciała górna warstwa była koloru brązowego.
Smacznego!