Składniki:
- 1 szklanka płatków owsianych
- 1 szklanka płatków żytnich
- 1 szklanka otrębów pszennych
- 1 szklanka pestek słonecznika
- 1 szklanka orzechów laskowych
- 1 szklanki płatków migdałowych lub pestek z dyni
- 3 szklanki rodzynek
- 2 łyżki oleju słonecznikowego
- 4 łyżki płynnego miodu
Przygotowanie:
Pomieszać płatki, otręby, orzechy i pestki. Wysypać na blachę pokrytą pergaminem. Polać olejem i wymieszać. Miód lekko rozpuścić na ogniu, polać nim płatki i jeszcze raz wymieszać. Wstawić blachę do gorącego piekarnika (180 stopni) na 30 minut. Przewracać w trakcie pieczenia. Wyjąć, ostudzić, dodać rodzynki, pomieszać. Wsypać do dużego słoika i zamknąć (w takich warunkach można trzymać 2 tygodnie).