Pierzga- na apetyt, na łuszczycę, po kuracji antybiotykowej | Ochoroba.pl
29.03.2024 Dziś imieniny Marka, Wiktoryny, Zenona

Wiedza użytkowników: porady

Pierzga- na apetyt, na łuszczycę, po kuracji antybiotykowej

avatar
Autor:
Wiek:
41 lat
Miasto:
Łódź
Płeć:
kobieta
Jestem:
nie związana/y ze służbą zdrowia
image

Pierzga to przetworzony (fermentacja mlekowa) na potrzeby młodych pszczół pyłek kwiatowy i miód. Jest bardzo bogata w korzystne dla zdrowia substancje, jak witaminy: A, z grupy B, C, PP, E, D, K, H i minerały: P, S, Cl, K, Ca, Na, Mg, Fe, Cu, Zn, Co, Mo, Se, Cr, Ni, Si. Zawiera takie enzymy, jak inwertaza, katalaza, pepsyna, trypsyna, lipaza i laktaza. Ponadto zawiera 3% kwasu mlekowego.
Pierzga posiada właściwości odżywcze, odtruwające i antybakteryjne. Polecana jest w leczeniu stanów chorobowych jelit, anemii, chorobie nadciśnieniowej, braku łaknienia, w stanach wyczerpania, w chorobach układu nerwowego. Bardzo dobre efekty przynosi stosowanie pierzgi w schorzeniach wieku starczego, łuszczycy, zaburzeniach wzroku, także w przeroście gruczołu krokowego. Zaleca się ją osobom po przebytej chemioterapii i terapii antybiotykowej.
Pierzga może być stosowana jako uzupełnienie codziennej diety, w dawkach 2 łyżeczek dziennie: po jednej rano na czczo i po kolacji.
Nie powinny jej stosować osoby uczulone na produkty pszczele.



Na ten temat:


Wiedza użytkowników:

badania (64)
choroby (416)
ćwiczenia (13)
diety (50)
intymnie (61)
leczenie (117)
lekarze (9)
leki (64)
operacje (10)
placówki (10)
porady (409)
prośby (1)
przepisy (58)
urazy (18)
wypadki (32)
zabiegi (36)




Realizacja stronki: openBIT