Pierzga to przetworzony (fermentacja mlekowa) na potrzeby młodych pszczół pyłek kwiatowy i miód. Jest bardzo bogata w korzystne dla zdrowia substancje, jak witaminy: A, z grupy B, C, PP, E, D, K, H i minerały: P, S, Cl, K, Ca, Na, Mg, Fe, Cu, Zn, Co, Mo, Se, Cr, Ni, Si. Zawiera takie enzymy, jak inwertaza, katalaza, pepsyna, trypsyna, lipaza i laktaza. Ponadto zawiera 3% kwasu mlekowego.
Pierzga posiada właściwości odżywcze, odtruwające i antybakteryjne. Polecana jest w leczeniu stanów chorobowych jelit, anemii, chorobie nadciśnieniowej, braku łaknienia, w stanach wyczerpania, w chorobach układu nerwowego. Bardzo dobre efekty przynosi stosowanie pierzgi w schorzeniach wieku starczego, łuszczycy, zaburzeniach wzroku, także w przeroście gruczołu krokowego. Zaleca się ją osobom po przebytej chemioterapii i terapii antybiotykowej.
Pierzga może być stosowana jako uzupełnienie codziennej diety, w dawkach 2 łyżeczek dziennie: po jednej rano na czczo i po kolacji.
Nie powinny jej stosować osoby uczulone na produkty pszczele.