Zalety czekolady - słodkie usprawiedliwienie łasuchów:) | Ochoroba.pl
29.03.2024 Dziś imieniny Marka, Wiktoryny, Zenona

Wiedza użytkowników: przepisy

Zalety czekolady - słodkie usprawiedliwienie łasuchów:)

avatar
Autor:
Wiek:
35 lat
Miasto:
Olsztyn
Płeć:
kobieta
Jestem:
nie związana/y ze służbą zdrowia
image

Uwielbiam czekoladę i znalazłam w necie kilka dowodów na to, że jedzenie jej jest bardzo zdrowe:)
Na pewno znalazłoby się także kilka jej wad, ale to dyskretnie przemilczę:)
Zalety czekolady:
* Zjadanie dwóch pasków czekolady poprawia przemianę materii i układ krwionośny. Dzięki niej wiele osób wyszło z anemii.
* Podczas zjadania czekolady wzrostowi ulega wydzielanie endorfin, zwanych popularnie hormonem szczęścia oraz serotoniny tym samym wprawia nas to w dobry nastrój, rozjaśnia umysł i łagodzi niepokój.
* Coś dla zakochanych:) Czekolada podczas spożycia wytwarza fenyloetyloaminę, która jest odpowiedzialna za pobudzanie w umysłach zakochanych ośrodków przyjemności. To dlatego czekoladowy przysmak energetyzuje i pobudza do działania partnerów.
* Dzięki wysokiej zawartości przeciwutleniaczy, w które obfitują ziarna kakaowe czekolada ma korzystny wpływ na serce. Antyoksydanty neutralizują wolne rodniki, zapobiegając tym samym procesom starzenia się organizmu, a także zapadaniu na choroby serca i nowotwory.
* Spożywanie około jednej trzeciej tabliczki gorzkiej czekolady dziennie, uchroni Was przed chorobami serca. Zawarte w czekoladzie polifenol mają działanie rozkurczające na naczynia krwionośne (co ułatwia przepływ krwi), neutralizują działanie tzw. złego cholesterolu i zapobiegają powstawaniu skrzepów.
* Czekolada dla urody.
Masło kakaowe ma właściwości odmładzające i chroni skórę przed powstawaniem zmarszczek. Doskonale wykorzystuje to przemysł kosmetyczny, tworząc coraz więcej kosmetyków na bazie czekolady. Kosmetyki otwierają pory i uwalniają toksyny, zarazem balansują ph skóry oraz działają jak naturalny filtr, chroniący przed szkodliwym promieniowaniem. Zabiegi kawowe odmładzają i rewitalizują zmęczoną skórę, przywracając jej delikatność i piękny wygląd.
* Czekolada jest dobrym posiłkiem przed wysiłkiem fizycznym.
Regularne picie czekolady jest w stanie podnieść poziom tlenku azotu co skutkuje rozszerzeniem naczyń krwionośnych. Ma to niebagatelne znaczenia, aby organizm zaadaptował się do wysiłku. dzięki poszerzonym naczyniom dochodzi do mięśni więcej tlenu, hormonów oraz składników przyczyniających się do nabierania masy mięśniowej.



Na ten temat:


Wiedza użytkowników:

badania (64)
choroby (416)
ćwiczenia (13)
diety (50)
intymnie (61)
leczenie (117)
lekarze (9)
leki (64)
operacje (10)
placówki (10)
porady (409)
prośby (1)
przepisy (58)
urazy (18)
wypadki (32)
zabiegi (36)




Realizacja stronki: openBIT