Na targach medycyny naturalnej spotkać można różne cuda i dziwy, o których istnieniu nie miało się pojęcia.
Ostatnio natknęłam się tam na warzywo ,o którym nigdy wcześniej nie słyszałam ? na TOPINAMBUR i postanowiłam dowiedzieć się o nim czegoś więcej.
Topinambur, czyli słonecznik bulwiasty jest bliskim krewnym słonecznika zwyczajnego, pochodzącym z Ameryki Północnej, od dawna stosowanym przez Indian z plemienia Tupinamba, którym zawdzięcza swoją nazwę. W Polsce określa się go także nazwą karczoch jerozolimski lub grusza ziemniaczana.
Jadalną częścią rośliny są bulwy.
Topinambur jest bogatym źródłem witamin (C, B1) i minerałów (potas, krzem, cynk, fosfor, żelazo).
Plasterki topinamburu można dodawać do herbaty zamiast cytryny, często bywa nazywany ?cytryną północy?.
Topinambur może z powodzeniem zastąpić ziemniaki, jest wskazany w diecie niskowęglowodanowej i mogą go spożywać cukrzycy.
Z topinamburu wytwarza się także preparaty lecznicze stosowane w walce z wysokim poziomem cholesterolu i glukozy, wspomagające odchudzanie, regulujące procesy trawienne, odtruwające organizm.