DOMEK Z NALEŚNIKÓW ZE SZPINAKIEM
Składniki
- Ciasto naleśnikowe:
- 20 dag mąki
- 5 dag roztopionego masła lub margaryny
- 2 całe jajka
- 2 szklanki mleka
- szczypta soli
- 50 dag szpinaku
- łyżka masła lub margaryny
- czosnek
- sól
- pieprz
- gałka muszkatołowa
Sposób przyrządzania:
Wszystkie składniki należy ze sobą połączyć i ubić na gładką masę. Naleśniki smażymy po obu stronach. Przebrany i dokładnie umyty szpinak wkładamy na minutę do osolonego wrzątku, przekładamy na durszlak i odsączamy.
W rondlu rozgrzewamy łyżkę masła lub margaryny, wkładamy do niego niezbyt drobno posiekany szpinak i mieszając dusimy 2-3 minuty. Doprawiamy solą, pieprzem, szczyptą gałki muszkatołowej i ewentualnie czosnkiem. Na talerz kładziemy złożony w prostokąt naleśnik, z żółtego sera robimy okna i drzwi, z pomidora dach i komin. Zielona pietruszka imituje drzewo, a szpinak - trawę.