Jestem fanką szczypiorku. Dodaję go do kanapek, sałatek, a nawet jadam sam.
Szczypior wyrastający z cebuli zawiera, podobnie jak ona, związki siarkowe, które wyciskają łzy z oczu. Warto jednak wiedzieć, że związki te działają dezynfekująco.
Szczypior jest ponadto stosunkowo bogatym źródłem wielu związków o właściwościach leczniczych, witaminy C oraz soli mineralnych.
Mówiło się kiedyś, że cebula to roślina zapewniająca zdrowie i długowieczność. Jest w tym sporo racji. Jeśli ktoś nie przepada za cebulą, powinien spożywać więcej szczypiorku.
Szczypiorek a szczypior
Podobnie jak szczypior z cebuli, możemy wyhodować już wczesną wiosną szczypiorek. Jest on odmianą cebuli o słabo wykształconych podziemnych cebulkach, a licznych rurkowatych liściach. Świeże posiekane liście szczypiorku nie tylko poprawiają smak sałatek, twarogów, jaj, masła, zup i sosów, ale są też bardzo cennym uzupełnieniem naszej diety o tej porze roku, kiedy w naszej diecie jest mało świeżych warzyw i owoców.