Czy jajka są zdrowe? | Ochoroba.pl
24.03.2025 Dziś imieniny Gabrieli, Marka, Seweryna

Wiedza użytkowników: zdrowe posiłki

Czy jajka są zdrowe?

avatar
Autor:
Wiek:
47 lat
Miasto:
Płeć:
mężczyzna
Jestem:
nie związana/y ze służbą zdrowia
image

Ilość przeciwników jajek jest zdumiewająca. Myślę że niepotrzebnie. Trzeba jednak wiedzieć, jak z nich odpowiednio korzystać w naszej diecie. Jeszcze niedawno uważano, że u dorosłego człowieka dzienne zapotrzebowanie na białko wynosi 1 gram na kg masy ciała, a u dzieci od 1,5-3 gramów na kg. Badania nad dietami wegetariańskimi dowiodły, że bez szkody dla zdrowia dorośli mogą spożywać mniejsze jego ilości. Szkodliwy bowiem jest nie tylko niedobór białek w pożywieniu, ale też i ich nadmiar.
Porównawczo: jajko o wadze 50 g zawiera tyle białka, co 30 g chudego mięsa wołowego lub cielęciny albo 30g chudego kurczaka lub 50 g sera.
Poza tym jajka od dawna uznane są za dobry składnik diet łatwo strawnych, jednak wymagają właściwego przyrządzenia: przy dietach łatwo strawnych zaleca się spożywać je ?na miękko", ?w koszulkach", bądź ścięte na parze w formie jajecznicy, ,,sadzone" i omlety.
Nie zalecane są za to gotowane ?na twardo" oraz tradycyjnie smażona jajecznica, gdyż w tej postaci powodują dolegliwości żołądkowe.
Ludzie cierpiący na nadkwaśny nieżyt żołądka (występujący najczęściej przy chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy) winni wiedzieć, że spożywanie jaj (zwłaszcza sadzonych i w majonezie) nasila wydzielanie soków trawiennych, wzmaga zgagę i sprawia inne dolegliwości żołądkowe.
Dawniej zalecane picie w większych ilościach surowych jaj nie jest korzystne, ponieważ upośledza ono wchłanianie witaminy H.



Na ten temat:


Wiedza użytkowników:

badania (64)
choroby (416)
ćwiczenia (13)
diety (50)
intymnie (61)
leczenie (117)
lekarze (9)
leki (64)
operacje (10)
placówki (10)
porady (409)
prośby (1)
przepisy (58)
urazy (18)
wypadki (32)
zabiegi (36)




Realizacja stronki: openBIT