Aby uniknąć przeziębienia i wzmocnić organizm należy spożywać właściwe produkty. Co więc jeść aby nasz układ odpornościowy radził sobie z atakującymi go bakteriami i wirusami?
W zapobieganiu chorobom przeziębieniowym, poza odpowiednim ubieraniem się, najważniejszą rolę odgrywa wzmocnienie odporności organizmu przeciwko wirusom i bakteriom. Na stan układu odporności duży wpływ ma nasz sposób odżywiania się.
Badania potwierdziły, że układ odpornościowy osób stosujących dietę wegetariańską, skuteczniej niszczył bakterie chorobotwórcze i komórki nowotworowe, niż ma to miejsce u ludzi spożywających głównie mięso. Nie oznacza to, że należy rezygnować z potraw mięsnych. Ważne są jednak właściwe proporcję i dobór składników.
Co więc jeść aby nasz układ odpornościowy radził sobie z atakującymi go bakteriami i wirusami? Przede wszystkim możemy go wzmocnić dzięki diecie bogatej w naturalną witaminę C i beta karoten. Dlatego szczególnie nasza jesienno-zimowa strawa powinna obfitować w owoce i warzywa.
Spośród warzyw zawierających dużo beta karotenu wymienić trzeba: marchew, kalarepę, jarmuż, szpinak, dynię, kabaczek i burak ćwikłowy.
Z owoców najwięcej beta karotenu zawierają: suszone morele, brzoskwinie, melony, grejpfruty, mango.
Najbogatszym źródłem witaminy C są natomiast róża i czarna porzeczka, a także owoce cytrusowe.
Niedobór witaminy C bywa przyczyną skłonności do przeziębień. W związku z tym niektórzy lekarze zalecają osobom zagrożonym chorobą wieńcową, a szczególnie tym, którzy już przebyli zawały serca, aby w okresie zimowym spożywali codziennie jedną pomarańczę lub inne owoce i warzywa zawierające witaminę C.