Witamina F | Ochoroba.pl
27.01.2020 Dziś imieniny Anieli, Juliana, Przemysława


Witaminy

Witamina F

Kobieca witamina


Mianem witaminy F określa się nienasycone kwasy tłuszczowe takie jak: linolowy, linolenowy i arachidonowy. Kiedy do organizmu dostarczymy w wystarczających ilościach kwas linolenowy, to pozostałe kwasy mogą zostać przez organizm zsyntetyzowane.

Jej obecność w organizmie ułatwia spalanie tłuszczów bogatych w nasycone kwasy tłuszczowe. Nadmierne objadanie się węglowodanami skutkuje wzmożonym zapotrzebowaniem organizmu na tę witaminę.

?F" korzystnie wpływa na skórę i włosy. Chroni przed szkodliwym działaniem promieniowania rentgenowskiego. Ważna jest w procesach wzrostu. Ma wpływ na transport wapnia do komórek. Zapobiega odkładaniu się złogów cholesterolu w naczyniach i ułatwia utrzymanie prawidłowej masy ciała.

Największe jej ilości znajdują się w olejach roślinnych, kiełkach pszenicy, siemieniu lnianym, nasionach słonecznika, orzeszkach ziemnych, orzechach włoskich, orzechach pekanowych, migdałach i awokado. Dzienne zapotrzebowanie na tę witaminę zapewnia zjedzenie około 12 łyżeczek pestek słonecznika.

Praktycznie nie można jej przedawkować. Dobrze jest podawać produkty zawierające tę witaminę łącznie z witaminą E



Na ten temat:


Wiedza użytkowników:

badania (64)
choroby (416)
ćwiczenia (13)
diety (50)
intymnie (61)
leczenie (117)
lekarze (9)
leki (64)
operacje (10)
placówki (10)
porady (409)
prośby (1)
przepisy (58)
urazy (18)
wypadki (32)
zabiegi (36)




Realizacja stronki: openBIT