Z przeprowadzonych dotąd badań mających na celuokreślenia dopuszczalnych granic spożycia alkoholu, wynika, że niewielka ilośćalkoholu działa korzystnie przy niektórych schorzeniach, a nawet zmniejszaumieralność.
Lekarze przyjmuj, że bezpieczne dlazdrowia jest spożycie u mężczyzn w ciągu tygodnia 168 g (w przeliczeniu naczysty alkohol), co odpowiada dawce nie przekraczającej 50 g wódki dziennie.
U kobiet dawka ta jest o ok. 30% mniejsza.
Z pewnością nie można alkoholu uważać za lekzapobiegający np. chorobie wieńcowej, ale nie można też niewielkich ilościalkoholu traktować jako zagrożenie dla zdrowia.
Należy jednak pamiętać, że wśród nadmiernie pijącychwzrasta umieralność z powodu choroby wieńcowej, chorób wątroby, niektórychnowotworów i udarów mózgu.
Natomiast coraz więcej badań potwierdza korzystne działanie czerwonego wina na organizm (1-2 lampki dziennie)