Dna moczanowa - zalecenia dietetyczne | Ochoroba.pl
23.10.2019 Dziś imieniny Edwarda, Marleny, Seweryna


Artykuły

Dna moczanowa - zalecenia dietetyczne

ból, dna moczanowa, podagra, skaza moczanowa
Dna, skaza moczanowa, podagra, czyli zapalenie stawów, którego przyczyną jest zbyt wysokie stężenie kwasu moczowego we krwi. Nie zawsze wymaga leczenia farmakologicznego. Bolesnych napadów można uniknąć stosując właściwą dietę.
Istotą dny moczanowej jest odkładanie się w stawach kryształów soli kwasu moczowego. W zmienionych miejscach dochodzi do reakcji zapalnej, która obejmuje również tkanki otaczające staw - włókna nerwowe zostają podrażnione, stąd dotkliwy ból. Chrząstki oraz powierzchnie stawowe są stopniowo niszczone.
Skaza moczanowa jest chorobą wrodzoną, ale jej pierwsze objawy występują głównie u osób dojrzałych. Najczęściej dotyka mężczyzn pomiędzy 30 a 50 rokiem życia..

Objawy dny moczanowej

Charakterystyczne dla dny moczanowej są pojawiające się w odstępach czasu ostre napady. Najczęściej dochodzi do nich w nocy.

Temperatura ciała chorego wzrasta, pojawia się obrzęk i ból zajętego stawu, a skóra na jego powierzchni ulega zaciemnieniu.
Napad mija zwykle po kilku dniach i pojawia się ponownie po upływie miesięcy lub lat, między atakami chorzy nie odczuwają żadnych dolegliwości.
Początkowo choroba obejmuje jeden staw ? najczęściej w okolicy palucha stopy. Z czasem może dojść do zapalenia wielu stawów i powikłań ze strony innych narządów, np. nerek czy układu krwionośnego.

Leczenie dny moczanowej
Terapia dny moczanowej bywa uciążliwa dla pacjenta, bo wymaga wprowadzenia trwałych zmian w stylu życia. Zdarza się, że objawy podagry całkowicie ustępują ? należy  więc szczegółowego przestrzegać zaleceń lekarza i dietetyka.
Celem leczenia jest przerwanie ostrego ataku choroby oraz zapobieganie jej nawrotom. Leki, które stosuje się w terapii tej choroby, zwiększają wydalanie kwasu moczowego ? pacjent przyjmuje je podczas napadu bólowego. Jeśli atak nastąpił tylko raz, niezbędne jest stosowanie diety ubogiej w produkty zawierające znaczne ilości kwasu moczowego. W przypadku nawrotów choroby, oprócz właściwej diety, konieczne okazuje się stałe przyjmowanie leków.

Czynniki powodujące napad dny moczanowej:

-nadmierny wysiłek fizyczny
-stres
-wychłodzenie organizmu
-gwałtowne odchudzanie się oraz głodówki
-alkohol
-kofeina

Zalecenia dietetyczne
Dieta osoby chorej na podagrę powinna dostarczać odpowiednich ilości białka, tłuszczów i węglowodanów oraz witamin i składników mineralnych we właściwych proporcjach, a przy tym być pozbawiona produktów zawierających znaczne ilości związków purynowych. To właśnie z puryn powstaje w organizmie kwas moczowy. Zalecenia odnośnie regularności i pory spożywania posiłków nie dobiegają od standardowych ? chory powinien jadać 4 ? 5 posiłków dziennie, a kolację ok. 3 godziny przed snem.
Ważne jest wypijanie właściwej ilości wody ? zwiększa ona wydalanie kwasu moczowego z moczem oraz zapobiega tworzeniu się kamieni w nerkach.
Wyeliminowanie z jadłospisu niektórych produktów pozwala obniżyć poziom kwasu moczowego we krwi:

 

Grupa produktów
Produkty
 MIĘSO Dozwolone w ograniczonych ilościach: szynka gotowana wieprzowa, mostek wołowy
Niedozwolone: cielęcina, jagnięcina, wołowina, karkówka, rostbef, wieprzowina, drób, podroby, dziczyzna, tłuste wędliny, parówki, kiełbasy, wywary z kości i mięsa, esencjonalne rosoły, galarety mięsne
 RYBY Dozwolone w ograniczonych ilościach: flądra, lin, dorsz, mintaj, sandacz, pstrąg
Niedozwolone: karp, łosoś, makrela, sardynka, sola, szczupak, szproty wędzone, śledź, galarety rybne
PRODUKTY ZBOŻOWE Dozwolone: pieczywo razowe, pełnoziarniste, ryż, kasze, makarony pełnoziarniste, pieczywo chrupkie
Dozwolone w ograniczonych ilościach: pieczywo jasne, makarony
PRODUKTY MLECZNE Dozwolone: sery białe chude, mleko 1,5-2%tł., ,jogurty, kefiry, maślanki, mleko acydofilne
Niedozwolone: sery białe tłuste, sery podpuszczkowe, sery pleśniowe, sery topione, mleko 3,2%tł.
 WARZYWA Dozwolone: wszystkie (z wyjątkiem opisanych jako niedozwolone)
Dozwolone w ograniczonych ilościach: warzywa kapustne
Niedozwolone: brokuły, brukselka, groszek zielony, kalafior, kukurydza, papryka, por, szpinak, szczaw, warzywa strączkowe, fasolka szparagowa
 OWOCE Dozwolone: wszystkie (z wyjątkiem opisanych jako niedozwolone)
Dozwolone w ograniczonych ilościach: banan, melon
Niedozwolone: rabarbar
 NAPOJE Dozwolone: wody mineralne, herbaty owocowe, soki owocowe
Dozwolone w ograniczonych ilościach: słabe napary herbaty lub kawy
Niedozwolone: alkohol, kawa naturalna, herbata czarna, kakao
 SŁODYCZE Dozwolone w ograniczonych ilościach: biszkopt, ciasto drożdżowe, sernik z chudego sera, dżemy niskosłodzone
Niedozwolone: czekolada, ciastka, ciasta z kremami, cukierki itd., dżemy, marmolady, miód
 TŁUSZCZE Dozwolone: oleje roślinne
Dozwolone w ograniczonych ilościach: masło, śmietana
Niedozwolone: tłuszcze zwierzęce (oprócz masła)

 

 

Anna Szczygłowska,
Dietetyk


Piśmiennictwo:
" Dietetyka - żywienie zdrowego i chorego człowieka, Ciborowska H., Rudnicka A.
  "Dna moczanowa - porady lekarzy i dietetyków", Pachołka L., Jarosz M.

 



Na ten temat:


Wiedza użytkowników:

badania (64)
choroby (416)
ćwiczenia (13)
diety (50)
intymnie (61)
leczenie (117)
lekarze (9)
leki (64)
operacje (10)
placówki (10)
porady (409)
prośby (1)
przepisy (58)
urazy (18)
wypadki (32)
zabiegi (36)




Realizacja stronki: openBIT