Utrata wagi w trakcie choroby jest niebezpieczna | Ochoroba.pl
14.02.2025 Dziś imieniny Liliany, Walentyny, Walentego


Zdrowe żywienie

Utrata wagi w trakcie choroby jest niebezpieczna

Czy chory, którego odwiedzasz w szpitalu chudnie? Jeśli tak, musisz wiedzieć, że utrata wagi w trakcie choroby jest groźna dla jego zdrowia. Co możesz zrobić?  

 

Niewiele osób zdaje sobie sprawę z zagrożeń wynikających z utraty wagi w trakcie choroby i pobytu w szpitalu. Fachowo, problem ten nazywany jest niedożywieniem związanym z chorobą, często mylnie kojarzony z niedożywieniem wynikającym z biedy czy głodu. Osobą niedożywioną w chorobie może być również chory biznesmen, który bynajmniej na zawartość portfela narzekać nie może.

Czym jest niedożywienie?

Niedożywienie to stan, w którym potrzeby organizmu nie są zaspokajane przez dietę, którą spożywa pacjent. Może być to spowodowane niewystarczającą ilością pożywienia, ale też większym niż zwykle zapotrzebowaniem organizmu (co zdarza się często podczas choroby). Organizm wykorzystuje wtedy zapasy składników odżywczych zmagazynowane w ciele i powoli doprowadza do wyniszczenia.

Warto pamiętać iż prawidłowe odżywianie jest szczególnie ważne u osób chorych, przebywających w szpitalu, przygotowujących się do operacji czy wracających do zdrowia po ciężkiej chorobie. Dlaczego tak jest? O tym, w dalszej części artykułu.

Szpitalne jedzenie = niedożywienie?

Problem niedożywienia jest najbardziej widoczny u osób przebywających w szpitalach. Pacjenci ci  często narzekają na brak apetytu i niechęć do jedzenia, a właśnie wtedy powinni zwracać szczególną uwagę na to ile i co jedzą.

Do najczęstszych przyczyn niedożywienia należą: podeszły wiek, brak apetytu, trudności z przyjmowaniem pokarmów, zwiększone straty składników odżywczych w następstwie zaburzonego procesu trawienia i  wchłaniania, przyspieszony metabolizm,  głodzenie przed operacją lub zabiegami diagnostycznymi oraz obniżenie nastroju związane z pobytem w szpitalu.

Wiele osób w momencie przyjęcia do szpitala zdradza objawy niedożywienia. Trzeba też pamiętać, że u około 60 proc. stan ten ulega pogłębieniu. Dlatego należy monitorować stan odżywienia chorego w szpitalu i w razie potrzeby wdrożyć leczenie żywieniowe polegające na uzupełnianiu diety specjalnymi wysokoenergetycznymi odżywkami.

Czemu niedożywienie jest tak bardzo niebezpieczne?

Niedożywienie może być przyczyną wielu  bardzo uciążliwych i niebezpiecznych następstw. Najczęściej jest to obniżenie odporności, gorsze gojenie się ran pooperacyjnych, dłuższy powrót do zdrowia, zapalenie płuc, oraz zaburzenia gospodarki wodno-elektrolitowej.

Na co należy zwrócić uwagę?

Przede wszystkim ważna jest obserwacja bliskiej osoby. Jeżeli zauważymy niepokojące objawy takie jak: obniżenie masy ciała, brak siły do wykonywania codziennych czynności , zmniejszony apetyt, powinniśmy niezwłocznie powiadomić lekarza prowadzącego.

Jakie działania mogą podjąć bliscy chorego?

Rodzina powinna sobie zdawać sprawę z ogromnej wagi prawidłowego żywienia w okresie rekonwalescencji. Należy kontrolować czy pacjent zjada wszystkie dostarczane mu posiłki, ile pozostawia na talerzu i czy skarży się na niechęć do jedzenia.

Najprostszym i najzdrowszym sposobem na uniknięcie niedożywienia jest jedzenie odpowiedniej ilości i jakości posiłków. Jeśli to nie pomaga, dietę należy uzupełnić preparatami odżywczymi ze zwiększoną ilością białka i energii.

Dlaczego warto korzystać z tego typu preparatów?

Chorzy cierpiący na brak apetytu nie są w stanie spożyć wystarczającej ilości jedzenia. Zbyt duża objętość tradycyjnych posiłków sprawia, iż dostarczenie wszystkich niezbędnych składników odżywczych staje się bardzo trudne. Problem ten doskonale rozwiązują gotowe i zbilansowane produkty, które w małych porcjach dostarczają choremu wszystkich niezbędnych składników.

Jednym z najpopularniejszych preparatów tego typu jest Nutridrink. Jedna buteleczka  dostarcza 300 kcal, czyli aż 20 proc. zapotrzebowania energetycznego przeciętnego chorego. Postać płynna, która ułatwia spożywanie przez chorych mających problemy z przygotowaniem i spożywaniem posiłków, duży wybór smaków oraz niewielka objętość porcji sprawiają, że Nutridrink jest bardzo dobrym rozwiązaniem dla pacjentów z trudnościami w przeżuwaniu, nudnościami i brakiem apetytu. W aptekach dostępna jest szeroka gama produktów Nutridrink:

  • Nutridrink - wysokokaloryczna dieta w postaci napoju mlecznego.
  • Nutridrink Juice Style - beztłuszczowa, wysokokaloryczna dieta w postaci nektaru, przeznaczona dla chorych ze schorzeniami wątroby, dróg żółciowych i nerek.
  • Nutridrink MultiFibre - wysokokaloryczna dieta z dodatkiem błonnika, który reguluje pracę jelit (m.in. zapobiega zaparciom). Polecany podczas długotrwałego stosowania tego typu odżywek.
  • Nutridrink Yoghurt - wysokokaloryczna dieta w postaci napoju jogurtowego.
  • Nutridrink Soup - wysokokaloryczna dieta z dodatkiem błonnika w postaci kremowej zupy dostępnej w dwóch smakach: kurczakowym i pomidorowym.

Nutridrink może być popijany pomiędzy posiłkami lub być stosowany jako zamiennik posiłku. Produkt zaleca się pić powoli (1 opakowanie od 30 min. do 1 godz.).

W razie wątpliwości należy zwrócić się do dietetyka lub lekarza, który ustali odpowiednią ilość kalorii i ilość Nutridrinków jakie powinien spożyć pacjent.

Więcej informacji na temat odżywek Nutridrink można znaleźć na stronie www.nutricia.com.pl

www.NieDajSieZjescChorobie.pl





Na ten temat:


Wiedza użytkowników:

badania (64)
choroby (416)
ćwiczenia (13)
diety (50)
intymnie (61)
leczenie (117)
lekarze (9)
leki (64)
operacje (10)
placówki (10)
porady (409)
prośby (1)
przepisy (58)
urazy (18)
wypadki (32)
zabiegi (36)




Realizacja stronki: openBIT