Dieta odchudzająca - co wolno a czego nie wolno jeść | Ochoroba.pl
22.09.2014 Dziś imieniny Maury, Milany, Tomasza


Dieta

Dieta odchudzająca - co wolno a czego nie wolno jeść

produkty zalecane w diecie odchudzającej

Leczenie otyłości powinno przebiegać pod kontrolą specjalisty lekarza, dietetyka. Doktor Andrzej Szczerek opracował zestawienie produktów zalecanych i nie polecanych podczas odchudzania.

Autor: lek. med. internista Andrzej Szczerek

Otyłość to choroba XXI wieku, która postępuje wraz ze wzrostem udogodnień, które zapewnia nam nasza cywilizacja. Badania amerykańskie dowiodły, iż osoby z otyłością (BMI 30 i więcej), których jest w tym kraju nieco powyżej 30% generują ponad 90% wydatków związanych z leczeniem. Jest to więc stan nie tylko wywołujący poczucie dyskomfortu, ale też kosztowna i groźna dla życia patologia.

Otyłość, zwłaszcza znacznego stopnia jest uznana jako choroba. Dlatego przeciwdziałanie rozwojowi nadwagi i otyłości jest najlepszą linią postępowania.

Odchudzanie często kojarzone jest z rygorystycznymi dietami i głodówkami. Co nie jest zgodne z prawdą. Poniżej znajduje się zestawienie produktów polecanych i nie zalecanych w procesie utraty masy ciała.

 

Tabela nr 1: CO WOLNO A CZEGO NIE WOLNO JEŚĆ w ramach diety odchudzającej

Produkty dozwolone bez ograniczeń

Produkty dozwolone w ograniczonej ilości

Produkty zakazane

Woda mineralna nie lub naturalnie gazowana

Świeże soki owocowe

Kawa, herbata - bez cukru (można ze słodzikiem)

Soki owocowe konserwowane (bez cukru)

Wszelkie spłodzone napoje, coca-cola

Słodzone soki owocowe, kompoty

 

 

Cukier i wszelkie produkty słodzone

Słodkie wypieki, ciasta, torty, herbatniki

 

Czekolada czarna, gorzka 2 - 3 kosteczko

Lody, desery, batony

 

Pieczywo z mąki pełnego przemiału - razowe

Pumpernikiel, pieczywo chrupkie

Bułki, rogaliki, pieczywo słodkie np. chałka

Pieczywo jasne - pszenne i żytnie

 

Makarony al. dente

Kluski i makarony z białej mąki

Ryż dziki indiański

Ryż brunatny

Ryż biały, ryż dmuchany

Otręby, kiełki zbożowe

Kasza gryczana, jęczmienna

Kasza manna, kasze ?białe"

 

Płatki owsiane

Kukurydza, pop corn, corn flakes

 

Ziemniak - 1 średni

Ziemniaki, frytki, chipsy

 

 

Krakersy, słone paluszki

Wszystkie owoce z wyjątkiem:

Mandarynki, pomarańcze, słodkie gruszki

Banany, melony

 

Rodzynki, śliwki i inne owoce suszone

Figi, daktyle

Wszystkie warzywa - surówki i kiszone

Marchew i buraki gotowane jako dodatek do innej jarzyny.

Marchew gotowana, buraki gotowane - jako jarzynka w większej ilości

Groszek zielony, fasolka szparagowa soczewica, soja.

Groch, fasola, soja.

Bób

Chude wędliny (szynka)

Chude mięso - gotowane , z grila

Ryby (o niskiej zawartości tłuszczu)

Frutti di mare

Tłuste wędliny (np. baleron), kiełbasy, mielonka

Mięso lekko poprzerastane tłuszczem

Chudy pasztet

Węgorz wędzony, makrela (inne tłuste ryby)

Tłusty boczek, słonina

Pasztetowa, wątrobianka, tłusty pasztet

Mięsa i ryby smażone - panierowane w bułce

 

Mleko zubożone w tłuszcz 2%

Biały ser niskotłuszczowy

Kefir, jogurt

Jogurty owocowe , miksowane serki z owocami własnoręcznie przygotowane - bez cukru.

Mleko pełnotłuste

Biały ser tłusty

Sery  żółte

Maślanka

Jaja (do 7. szt./tydzień)

Śmietana

Jogurty owocowe słodzone (kupowane)

Koktajle mleczne słodzone.

Owocowe serki homogenizowane słodkie

Sery pleśniowe.

 

Oleje roślinne

Masło, margaryna

Smalec, ceres

Majonez

Tłuste sosy

 

Wina, zwłaszcza czerwone wytrawne

(koniak, wódka - rzadko i niewiele)

Piwo, tzw. drinki

lek. med. internista Andrzej Szczerek

42 - 200 Częstochowa

ul. Kilińskiego 27

tel:  (034)365 66 05        

www.asmed.hg.pl



Na ten temat:


Wiedza użytkowników:

badania (64)
choroby (415)
ćwiczenia (12)
diety (48)
intymnie (61)
leczenie (117)
lekarze (8)
leki (64)
operacje (10)
placówki (10)
porady (406)
prośby (1)
przepisy (58)
urazy (18)
wypadki (32)
zabiegi (36)




Realizacja stronki: openBIT