02.06.2025 Dziś imieniny Erazma, Marianny, Marzeny

Leksykon

JARZĄB POSPOLITY (Sorbus aucuparia)



jarząb jarzębina witamina C moczopędne.jpg

Wiadomości ogólne

Jarząb, czyli popularną jarzębinę, łatwo spotkać w parkach, przy drogach czy w lasach - sadzi się ją jako roślinę ozdobną. Krzew ten osiąga niekiedy nawet kilkanaście metrów wysokości. Charakterystyczne są czerwone owoce i zebrane w baldachy, drobne kremowe kwiaty. Jarząb kwitnie w maju lub czerwcu. Owoce dojrzewają od lipca do listopada.

Działanie lecznicze

SUROWCE LECZNICZE: owoce i kwiaty.

WŁAŚCIWOŚCI LECZNICZE: moczopędne, przeciwzapalne, przeciwszkorbutowe.

Właściwości jarzębiny można wykorzystywać:

  • w celu zwiększenia ilości wydzielanego moczu oraz dezynfekcji dróg moczowych
  • w hemoroi­dach (czyli żylakach odbytu) oraz stanach zapalnych żył kończyn dolnych i górnych.
  • w nieżytach żołądka, jelita cienkiego i dwunastnicy (dzięki działaniu ściągającemu)
  • w chorobach wątroby, pęcherzyka żółciowego.
  • w niedoborach witaminy C.

W tym ostatnim względzie, należy podkreślić, że choć jarzębina jest bogatym źródłem witaminy C, to nie wolno jednak spożywać jej owoców bez uprzedniego odpowiedniego przygotowania (patrz: Przepisy stosowania)

Stosunkowo mało wiadomo na temat leczniczego działania kwiatów jarzębiny. Stwierdzono przede wszystkim działanie moczopędne i rozwalniające. Medycyna ludowa polecała kwiaty w zaparciach u dzieci.

Przepisy stosowania

Uwaga! Nie należy spożywać surowych owoców jarzębiny, gdyż grozi to objawiającym się wymiotami lub biegunką zatruciem. Wynika to z obecności w jarzębinie kwasu parasorbowego. Kwas ten na szczęście łatwo rozkłada się podczas gotowania i suszenia - i to właśnie należy zawsze zrobić przed przygotowaniem. Pamiętajmy też, że jeśli chcemy zrobić wyciąg alkoholowy z udziałem jarzębiny, należy uprzednio sparzyć owoce wrzątkiem.

NAPAR Z OWOCÓW. Przygotowujemy go w następujący sposób: łyżkę suszonych owoców rozdrabniamy i wrzucamy do naczynia. Dolewamy 1 szklanką wrzątku i odstawiamy pod przykryciem na ok. 15-20 minut. Po przecedzeniu pijemy w 2-3 porcjach.

ODWAR Z OWOCÓW. Przygotowujemy go według następującego przepisu: łyżkę owoców umieszczamy w garnku, zalewamy wodą i ogrzewamy do momentu zagotowania. Gotujemy przez ok. 5 minut i przecedzamy. Pijemy w 2-3 porcjach.

INNE. Owoce jarzębiny, po uprzednim sparzeniu (lub przemrożeniu w lodówce przez kilka dni), możemy używać do wyrobu soków, dżemów czy konfitur.

Owoce jarzębiny wchodzą w skład mieszanek przygotowywanych przez przemysł zielarski jak SKLEROSAN czy REKTOSAN.

Zbiór i konserwacja

Zbieramy jedynie dojrzałe (czerwone, niedojrzałe poznajemy po żółtej barwie) owoce. Obrywamy szypułki. Do suszenia rozkładamy w ocienionych i przewiewnych pomieszczeniach cienką warstwą. Suszyć też możemy w suszarniach w temperaturze nie przekraczającej 60°C.

Zbioru kwiatów dokonujemy w początkowym okresie kwitnienia. Zrywamy całe kwiatostany. Kwiaty suszymy w miejscach przewiewnych i ocienionych. Dopie­ro po wysuszeniu odrywamy szypułki.

 

Na ten temat:


Wiedza użytkowników:

badania (64)
choroby (416)
ćwiczenia (13)
diety (50)
intymnie (61)
leczenie (117)
lekarze (9)
leki (64)
operacje (10)
placówki (10)
porady (409)
prośby (1)
przepisy (58)
urazy (18)
wypadki (32)
zabiegi (36)




Realizacja stronki: openBIT