Wiadomości ogólne
Kasztanowiec często mylnie jest nazywany ?kasztanem". Do Polskie dotarł jako drzewo parkowe, choć w stanie naturalnym występuje na Bałkanach i w części Azji.
Działanie lecznicze
SUROWCE LECZNICZE: nasiona, kwiaty, kora, liście.
WŁAŚCIWOŚCI LECZNICZE: wzmacniające naczynia, przeciwzapalne, przeciwobrzękowe, zatrzymujące krwawienia.
Dzięki zawartym w nasionach i kwiatach związkom czynnym kasztanowiec:
Kasztanowiec jest szczególnie polecany:
Wyciągi z nasion i kwiatów kasztanowca likwidują obrzęki powstałe w wyniku stanów zapalnych, zwichnięć lub. stłuczeń. Zaleca się ich stosowane także w odmrozinach, zapaleniach ścięgien, zapaleniach żył, a także w owrzodzeniach na tle żylaków.
Homeopatia zaleca preparaty z kasztanowca:
Przepisy stosowania
Uwaga! Przeciwwskazaniem do stosowania kasztanowca są
ODWAR Z KWIATÓW. Przygotowujemy go w następujący sposób: do naczynia wrzucamy łyżkę suszonych kwiatów i zalewamy je szklanką wody. Następnie gotujemy przez 5 minut. Po odstawieniu na ok. 10 minut, przecedzamy. Pijemy w 2-3 porcjach dziennie po posiłku.
ODWAR Z KORY KASZTANOWCA. Przepis: do naczynia wrzucamy łyżkę suszonej kory i zalewamy ja 2 szklankami wody. Całość gotujemy przez 5-10 minut. Po przecedzeniu pijemy 2-3 razy dziennie na kwadrans przed posiłkiem.
Wyciągi z nasion i kory kasztanowca służą do przygotowywania Wyciąg z kory kasztanowca dodawany jest do maści AESCULAN i czopków HEMOROL. Wyciąg alkoholowy INTRACTUM HIPPOCASTANI używa się 2-3 razy dziennie, 20-40 kropli po posiłku. Znanym lekiem na bazie wyciągów z kasztanowca jest jeszcze REPARIL.
Zbiór i konserwacja
Nasiona (tzw. kasztany) zbieramy jesienią. Suszenie przeprowadzamy w suszarniach w temperaturze do 60°C.
Kwiaty zrywamy na początku kwitnienia. Zbieramy tylko białe kwiaty. Zbiór przeprowadzamy w czasie suchej pogody. Do suszenia kwiaty rozkładamy cienką warstwą, wybierając do tego ocienione miejsca.
Zbioru kory dokonujemy wiosną. Suszymy ją w suszarniach w temperaturze do 40°C.
Substancje lecznicze
W nasionach kasztanowca obecna jest escyna (mieszanina saponiny), flawonoidy, pochodne kumaryny (z których najważniejsze są eskulina oraz eskuletyna). Kwiaty zawierają escynę, flawonoidy, kwasy polifenolowe, cukry oraz garbniki. W korze są przede wszystkim związki kumarynowe (eskulina i fraksyna), flawonoidy, terpeny oraz garbniki.