07.06.2025 Dziś imieniny Ariadny, Jarosława, Roberta

Leksykon

MNISZEK POSPOLITY (Taraxacum officinale)



mniszek.jpg

 

Wiadomości ogólne

Mniszek - popularnie zwanymleczem - rośnie na obu półkulach, w strefie klimatu umiarkowanego. W Polscemożna go najczęściej znaleźć rosnącego na trawnikach, łąkach i nieużytkach. Uprawiasię jednak go też dla celów leczniczych. Kwitnie żółto, a po przekwitnięciu tworząsię charakterystyczne ?dmuchawce". Nazwa ?mniszek" pochodzi stąd, że pooderwaniu się nasion pozostaje łodyga przypominająca ogoloną głowę mnicha. Z kolei nazwa ?mlecz" wzięła się od białego soku, który wypływa z łodygi i liścipo ich przerwaniu. Występuje także pod nazwami: mlecz, mlecznica, świni mlecz, mleczaj,dmuchawiec, męska stałość, brodawnik, lwi ząb, wołowe oczy, podróżnikmieczowaty, wole oczy, pąpawa.

Działanie lecznicze

SUROWCE LECZNICZE: korzeńmniszka, kwiat mniszka, liście.

WŁAŚCIWOŚCI: żółciopędne,moczopędne, żołądkowe.

Korzenie mniszka zawierajązwiązki czynne likwidujące skurcze mięśni gładkich w przewodzie pokarmowym i wdrogach żółciowych. Dzięki czemu mniszek pobudza wątrobę do wytwarzania żółci iułatwia przepływ żółci do dwunastnicy. Związki te działają moczopędnie, a przytym znoszą bóle w drogach moczowych. Warto wiedzieć, że mniszek jest korzystnyw leczeniu i zapobie­ganiu powstawania złogów w drogach moczowych, zwłaszczaszczawianowych i fosforanowych. Z kolei goryczki z korzeni mniszka ułatwiajątrawienie pokarmów dzięki zwiększaniu wydzielania soku żołądkowego. Uważa się,że mniszek obniża poziom cukru we krwi i jest dlatego cennym lekiem wprzypadkach łagodnej cukrzycy w początkowych stadiach. Korzenie mniszka zwiększająogólną odporność organizmu.

Podobnie jak korzenie mniszkadziałają jego kwiaty, z tą różnicą, że ich działanie przeciwzapalne imoczopędne jest jeszcze silniejsze.

W celach dietetycznych używa sięliści mniszka, np. na sałatki (szczególnie popularne we Francji i w tzw.?kuracjach wiosennych").

Medycyna ludowa sok mniszkakazała stosować na brodawki (kurzajki). Polecała także napary z ziela mniszkajako lek na hemoroidy oraz lek na wysypki, napary z korzeni jako lekuspokajający w przypadku nerwic, a napary z kwiatów jako lek wykrztuśny.

Przepisy stosowania

ODWAR Z KORZENI I KWIATÓW.Przygotowujemy go w następujący sposób: mieszamy po pół łyżki suszonych korzenii kwiatów i zalewamy szklanką wody. Całość gotujemy przez ok. 5 minut, anastępnie odstawiamy na kwadrans. Po przecedzeniu pijemy w 2-3 porcjach, ok. 30minut przed jedzeniem dla poprawy łaknienia lub po jedzeniu dla poprawy trawieniai usunięcia wzdęć. Odwar ten łączyć możemy z naparem liści mięty.

SOK. Sok robimy korzeni lubziela. Uzyskujemy go przez rozdrobnienie w sokowirów­ce ok. 300 g świeżegoziela (lub korzeni). Pijemy po 1 kieliszku przed jedzeniem. Tego rodzaju sokmożna zakonserwować dodając spirytus w proporcji 1:1 lub 2:1. Przechowujemy go wciemnych pomieszczeniach. Pijemy przed jedzeniem dodając 1 łyżeczkę do 1/4szklanki wody.

MIESZANKI. Mniszek nadaje się do łączeniaz innymi ziołami o podobnym działaniu, np. dla wzmocnienia działaniamoczopędnego z skrzypem polnym, liśćmi brzozy, rdestem ptasim, z kolei w mieszankachpoprawiających trawienie z miętą, jaskółczym zielem, piołunem.. W leczeniucukrzycy korzystnie jest łączyć korzenie mniszka z liśćmi borówki czernicy, perzem,owocniami fasoli, zielem rutwicy.

Korzeń mniszka wchodzi w składmieszanek przygotowywanych przez przemysł zielarski o nazwach: DIABETOSAN,DEGROSAN, NORMOSAN, PULMOSAN, CHOLA­GOGA II. Z kolei wyciągi w skład proszkuGASTROCHOL i płynu CHOLESOL oraz soku ze świeżego korzenia mniszka.- SUCCUS TARAXACI.

Zbiór i konserwacja

Korzenie mniszka wykopujemyjesienią lub wczesną wiosną. Wybieramy grubsze korzenie (średnica powinnaprzekraczać średnicę ołówka). Suszymy w suszarniach. miejscach przewiewnych iocienionych. Liście zbieramy przed kwitnięciem. Z kolei koszyczki kwiatowezrywamy bez ogonków. Ich suszenie powinno przebiegać w podwyż­szonejtemperaturze.

Substancje lecznicze

W korzeniach mniszka obecne sątrójterpeny, fitosterole, substancje gorzkie, substancje żywicowe, kwasyorganiczne, witaminy A, Bl C, D., pektyny, wielocukry i aminy. Kwiaty są bogatew karotenoidy, flawonoidy. Zawierają także ślady olejku eterycznego, cukry i trójterpeny.

 

Na ten temat:


Wiedza użytkowników:

badania (64)
choroby (416)
ćwiczenia (13)
diety (50)
intymnie (61)
leczenie (117)
lekarze (9)
leki (64)
operacje (10)
placówki (10)
porady (409)
prośby (1)
przepisy (58)
urazy (18)
wypadki (32)
zabiegi (36)




Realizacja stronki: openBIT