Wiadomości ogólne
W stanie dzikim poziomka występuje w całym kraju. Rośnie głównie w lasach, zwłaszcza iglastych, na porębach, polanach i skrajach lasów. Kwitnie w maju i czerwcu, czasem ponownie jesienią. Inne nazwy: poziomka zwyczajna, poziomka jadalna, czerwona jagoda, koziomka.
Działanie lecznicze
SUROWCE LECZNICZE: liście, ziele i owoce poziomki.
WŁAŚCIWOŚCI LECZNICZE: moczopędne, przeciwzapalne, ściągające.
Związki zawarte w liściach poziomki, zwiększają ilość wydalanego moczu, a z nim szkodliwych produktów przemiany materii. Dlatego mogą być użyteczne w leczeniu kamicy moczowej. Dzięki właściwościom dezynfekującym drogi moczowe, poziomki można wykorzystywać w leczeniu przewlekłych zakażeń (towarzyszących często kamicy moczowej). Liście poziomki mogą być polecane w zaburzeniach przemiany materii, w miażdżycy oraz w nadciśnieniu tętniczym. Z kolei zawarte w liściach poziomki garbniki mają właściwości przeciwzapalne, ściągające i można stosować je w leczeniu biegunek i stanów zapalnych w przewodzie pokarmowym.
Do płukania ust i gardła oraz do przemywania i okładów w niektórych chorobach skóry używać możemy naparów z liści poziomek. Ponadto liście poziomki mogą służyć do sporządzania bardzo smacznej herbaty ziołowej.
Medycyna ludowa stosuje owoce poziomki jako lek w kamicy moczowej i chorobie gośćcowej.
Przepisy stosowania
ODWAR Z LIŚCI. Przygotowujemy go zalewając 1 łyżkę suszonych liści zalać 1 szklanką wody. Całość gotujemy przez ok. 5 minut. Następnie odstawiamy na 10-15 minut. Po przecedzeniu pijemy w 2-3 porcjach. Przy biegunkach przygotowujemy odwar bardziej stężony (2 łyżki liści na szklankę wody).
NAPAR Z ZIELA. Przepis: 1 łyżkę suszonego ziela należy zalać szklanką wrzątku. Odstawiamy na ok. 15 minut. Po przecedzeniu pijemy w 2 -3 porcjach w ciągu dnia.
OKŁADY. Rozgniecione owoce możemy używać do przykładania na twarz w przypadku trądziku, oparzeń i chorób skóry.
MIESZANKI. Liście poziomki możemy dodawać do mieszanek moczopędnych, przeciwzapalnych i czyszczących krew.
Uwaga! Zdarzają się uczulenia na poziomki. Objawiają się one wysypką. Osobom uczulonym na tę roślinę zaleca się jej unikanie.
Zbiór i konserwacja
Liście należy zbierać przede wszystkim przed kwitnieniem oraz w okresie kwitnienia. Można je również zbierać dopóki są zielone. Do suszenia zrywamy liście bez korzonków. Suszenie powinno polegać na rozłożeniu liści cienką warstwą w miejscach ocienionych. Przechowujemy w woreczkach płóciennych w miejscach suchych.
Ziele zbieramy przed dojrzeniem owoców ścinając roślinę tuż nad ziemią. Suszymy tak samo, jak w przypadku liści.
Owoce należy zbierać w dni pogodne i suszyć początkowo w temperaturze 30, a potem 50°C.
Substancje lecznicze
Liście poziomki są bogate w garbniki pirokatechinowe, flawonoidy, ponadto zawierają ślady olejku eterycznego i sole mineralne.
Owoce zawierają karotenoidy, witaminę C, P, K, kwasy organiczne, związki cukrowe, antocyjany, sole mineralne (związki żelaza, fosforu, siarki i wapnia).