30.05.2025 Dziś imieniny Ferdynanda, Gryzeldy, Zyndrama

Leksykon

RÓŻA DZIKA (Rosa canina)



roza owoc-2.jpg

Wiadomości ogólne

Krzew ten jest w ostatnich latach coraz popularniejszą rośliną - często jest sadzony na żywopłot. Róża występuje w całym kraju, rośnie na miedzach, przy drogach, w zaroślach. Ma charakterystyczne haczykowato zakrzywione kolce oraz pojedyncze, pięciopłatkowe kwiaty. Kwitnie od maja do lipca.

Działanie lecznicze

SUROWCE LECZNICZE: W celach leczniczych zbiera się owoce, czasem płatki kwiatów.

WŁAŚCIWOŚCI LECZNICZE: wzmacniające, moczopędne, żółciopędne, poprawiające przemia­nę materii, rozkurczowe.

Owoce róży są bardzo cennym źródłem witaminy C. Róża ma kilkanaście razy więcej witaminy C niż owoce czarnej porzeczki, a ponad sto razy więcej niż jabłko. Witamina ta jest ważna w procesach odporności przeciwwirusowej i przeciwnowotworowej. Odgrywa ona też ważną rolę w procesach oddychania tkankowe­go, w syntezie kolagenu tkanki łącznej, co z kolei warunkuje wszystkie procesy naprawcze organizmu i przeciwdziała pękaniu naczyń włosowatych. Ma swój udział w krzepnięciu krwi. Zmniejsza też nasilenie reakcji alergicznych. Dodatkowo flawonoidy występujące w owocach róży chronią witaminę C przed rozkładem.

Witamina C zawarta w róży chroni przed zatruciami różnymi substancja­mi przemysłowymi oraz spożywanymi w roślinach nadmiernymi dawkami związków azotowych.

Róża poleca się w przeziębieniach, infekcjach układu oddechowego. Jest cenna w przypadkach nadmiernej łamliwości naczyń i skłonności do krwawień, także z przewodu pokarmo­wego. Ponieważ róża zwiększa wydzielanie żółci, może być lekiem w zaburzeniach trawienia i w choro­bach wątroby.

Róża działa też moczopędnie, zwiększając w ten sposób eliminację z ustroju szkodliwych produktów przemiany materii.

Dzięki właściwościom rozkurczowym związków zawartych w owocach róży, następuje ustąpienie kolek, bólów brzucha, bólów pochodzących z dróg żółciowych i moczowych.

Warto wiedzieć, że po zaprzestaniu przyjmowania dużych dawek witaminy C zawartej w róży nie występują nasilone objawy jej niedoboru, ani też nie występuje zwiększenie wydzielania szczawianów, jak to się zdarza przy spożywaniu dużych dawek syntetycznej witaminy.

Róża jest cennym lekiem dla ludzi o wyniszczonym organizmie, dla osób po ciężkich chorobach, także dla chorych na chorobą wrzodową żołądka i nieżyty żołądka. Tak samo róża zalecana jest dla kobiet w ciąży i w czasie karmienia piersią, ludzi ciężko pracujących, narażonych na stresy, a także dla ludzi w podeszłym wieku. Róża może przynieść poprawę w chorobach przyzębia oraz chorobach skóry ze skłonnością do wybroczyn i wylewów krwi.

Róża dzika zawiera 800-1200 mg witaminy C w 100 g owoców. Róża girlandowa (Rosa cinnamomea) - 2000 mg w 100 g owoców. Róża pomarszczona (Rosa rugosa) - 6800 mg w 100 g owoców. Róża (Rosa laxa) występująca na Syberii i w Azji Środkowej - 2230-13 850 mg w 100 g owoców. Róża Beggera (Rosa Beggeriana) - 8750 mg w 100 g owoców.

Przepisy stosowania

ODWAR Z OWOCÓW. Przepis: łyżkę suszonych rozdrobnionych owoców należy zalać szklanką wody i gotować przez ok. 5 minut. Po przecedzeniu pijemy 2-3 razy dziennie po szklance odwaru. W przeziębieniach można do odwaru dodać soku malinowego.

NALEWKA. Przyrządzamy ją w następujący sposób: 500 g owoców róży i 250 g cukru zalewamy litrem wina lub wódki. Całość należy odstawić na 7 dni. Po przecedzeniu pijemy 1-3 razy dziennie po kieliszku. Nalewkę tę szczególnie poleca się ludziom w podeszłym wieku, z miażdżycą, otępieniem.

KONFITURY. Konfitury z owoców róży są nie tylko smaczne, ale i zdrowe. Z dobrym skutkiem mogą być podawane w przypadkach przeziębień.

HERBATA. Z liści róży można parzyć herbatę ziołową lub dodawać do mieszanek ziołowych.

Owoce róży wchodzą w skład mieszanek przygotowywanych przez przemysł zielarski o nazwach: CARDIOSAN, a wyciągi w skład płynu NEOCARDINA i CHOLESOL.

Zbiór i konserwacja

Owoce róży należy zbierać, gdy dojrzewają (w końcu sierpnia i we wrześniu). Suszymy je w suszarniach, w temperaturze do 60°C.

Substancje lecznice

Róża jest bardzo bogata w witaminę C. Ponadto owoce róży zawierają prowitaminę A, witaminy B1, B2, E, K i P, flawonoidy, karotenoidy, pektyny, garbniki, kwasy organiczne, olejek eteryczny, sole mineralne, w tym najwięcej żelaza.

 

 

Na ten temat:


Wiedza użytkowników:

badania (64)
choroby (416)
ćwiczenia (13)
diety (50)
intymnie (61)
leczenie (117)
lekarze (9)
leki (64)
operacje (10)
placówki (10)
porady (409)
prośby (1)
przepisy (58)
urazy (18)
wypadki (32)
zabiegi (36)




Realizacja stronki: openBIT