21.09.2014 Dziś imieniny Darii, Mateusza, Wawrzyńca

Leksykon

BORÓWKA CZERNICA (Vaccinium myrtillus)



borówka czernica działanie przeciwkrwotoczne biegunka nieżyt jelit.jpg

 

Wiadomości ogólne

Borówka czernica rośnie na terenie całego kraju. Występuje lasach, zwłaszcza w borach iglastych. Popularnie jest nazywana czarną jagodą, co bierze się z ciemnej barwy owoców. Niekiedy bywa nazywana: jagodziną, czernicą lub borownią.

Działanie lecznicze

SUROWCE LECZNICZE: owoce i liście borówki czernicy.

DZIAŁANIE LECZNICZE: owoce - przeciwbiegunkowe, przeciwkrwotoczne, dezynfekujące, przeciwrobacze; liście - przeciwbiegunkowe, przeciwcukrzycowe.

Od wieków używano owoców borówki czernicy (jagody) przeciwko biegunkom. Zawarte w tych owocach substancje czynne:

  • zmniejszają wydalanie ze stolcami wody,
  • działają przeciwzapalnie i przeciwkrwotocznie,
  • hamują przepuszczalność błon śluzowych,
  • niszczą w przewodzie pokarmowym wiele rodzajów bakterii chorobotwórczych, łącznie z tymi, które są oporne na antybiotyki,
  • uszczelniają ściany naczyń włosowatych.

Warto wiedzieć, że znajdujące się w owocach borówki czernicy karotenoidy poprawiają widzenie, zwłaszcza w nocy. Wiążą one także toksyny bakterii oraz inne toksyny w przewodzie pokarmowym.

Z kolei świeże owoce mogą być pomocne w walce z glistami i owsikami. Poza tym u ludzi starszych i prowadzących siedzący tryb życia wykazują one działanie regulujące wypróżnienia. Przykładane na skórę rozgniecione owoce mogą być dobrym lekiem w chorobach skóry (np. wyprysku).

Liście borówki czernicy, dzięki zawartości garbników, są skutecznym lekiem w biegunkach i nieżytach jelit. Są one zalecane przede wszystkim dla najmłodszych dzieci i niemowląt. Wywary z nich mogą być używane do lewatyw w walce z owsikami.

W liściach borówki obecna jest substancja obniżająca poziom cukru we krwi. Dlatego można ją stosować przy leczeniu cukrzycy, zwłaszcza w jej wcześniejszych czy łagodniejszych postaciach. Należy jednak pamiętać, że liście borówki czernicy mogą być jedynie lekiem uzupełniają­cym w leczeniu cukrzycy, a ich przyjmowanie powinno być uzgodnione z lekarzem prowadzącym leczenie. Niemniej warto wiedzieć, że ich dłuższe stosowanie może pozwolić (za zgodą lekarza) zmniejszyć dawki innych leków.

Przepisy stosowania

ODWAR Z OWOCÓW. Przygotowujemy go w następujący sposób: do odpowiedniego naczynia wrzucamy 1 łyżkę suszonych owoców i zalewamy ją 1 szklanką wody. Całość gotujemy przez około 5 minut, a następnie przecedzamy i zostawiamy do ostygnięcia. Stosujemy w przypadkach biegunki. Pijemy po jedzeniu w 2-4 porcjach w ciągu dnia. Tego typu odwaru możemy stosować też w przewlekłych nieżytach i anginach do płukania gardła.

ODWAR Z LIŚCI. Do jego przygotowania potrzebujemy ok. 1 łyżki suszonych liści. Umieszczamy ją w naczyniu i zalewamy 1 szklanką wody, a następnie gotujemy przez około 5 minut Zostawiamy do ostygnięcia. Odwar z liści stosujemy w przypadkach biegunek. Dorosłym podajemy od 1/3 do 1/2 szklanki, dzieciom 1/2 łyżki, a niemowlętom po 1/2 łyżeczki w mleku. Istotne, by odwary podawać od początku biegunki. Tego typu odwar możemy pić przy zakażeniach układu moczowego po 1/3 do 1/2 szklanki 2-3 razy dziennie. Możemy też go używać do lewatyw przy walce z owsikami.

MIESZANKI. W leczeniu cukrzycy warto łączyć liści borówki czernicy ze strąkami fasoli, zielem rutwicy i liśćmi pokrzywy. Liście borówki wchodzą w skład mieszanki ziołowej przygoto­wywanej przez przemysł zielarski o nazwie DIABETOSAN. Są one też obecne w leku DIFRAREL - uszczelniającym naczynia włosowate (przede wszystkim siatkówki oczu).

Zbiór i konserwacja

Zbioru owoców powinniśmy dokonywać tuż przed całkowitym dojrzeniem, od ] do września. Wybierać powinniśmy jedynie te jędrne. Suszymy je w suszarni, a jeśli takiej nie posiadamy, w miejscu ocienionym w temperaturze do 40°C. Następnie dosuszamy w temperaturze 60°C.

Liście borówki czernicy zbieramy w okresie kwitnienia: w maju i czerwcu. Suszymy je rozkładając cienką warstwą w suszarniach (lub w miejscach ocienionych) w temperaturze do 35°C.

Substancje lecznicze

Owoce zawierają stosunkowo dużo garbników katechinowych, karotenoidy, antocyjany, kwasy organiczne, witaminy B2 i C oraz pektyny.

Również liście są bogate w garbniki, a także w flawonoidy, trójterpeny, kwasy organiczne oraz sole mineralne (najwięcej manganu). Ponadto w liściach występuje substancja podobna w działaniu do insuliny.

Na ten temat:


Wiedza użytkowników:

badania (64)
choroby (415)
ćwiczenia (12)
diety (48)
intymnie (61)
leczenie (117)
lekarze (8)
leki (64)
operacje (10)
placówki (10)
porady (406)
prośby (1)
przepisy (58)
urazy (18)
wypadki (32)
zabiegi (36)




Realizacja stronki: openBIT