Marchew | Ochoroba.pl
23.10.2019 Dziś imieniny Edwarda, Marleny, Seweryna


Warzywa

Marchew

marchew9 - owoc krąży nad głową.jpg
O marchwi
Marchew siewna pochodzi z Azji Południowo-Zachodniej, tam też rośnie w stanie naturalnym. Jest uprawiana od koła podbiegunowego do strefy tropikalnej.
W pierwszym roku życia rośliny wyrasta korzeń spichrzowy, natomiast kwitnie i wydaje owoce w drugim roku. Odmiany jadalne mają korzeń spichrzowy czerwony, pomarańczowy, ciemnofioletowy lub żółty, odmiany pastewne korzeń biały, żółty, czerwony lub ciemnofioletowy.

W leczeniu może być wykorzystany korzeń spichrzowy oraz nasiona marchwi.
Korzenie marchwi poza dość dużą ilością węglowodanów zawierają pektyny, prowitaminę A, witaminy B1, B2, B6, D, H, E, K, PP, substancję działającą podobnie do insuliny, olejek eteryczny, flawonoidy, sole mineralne, a przede wszystkim związki żelaza, fosforu, wapnia, jodu, miedzi, kobaltu, manganu, molibdenu.
Nasiona marchwi zawierają olejek eteryczny, flawonoidy i olej tłusty.
Kwiaty marchwi zawierają antocyjany i flawonoidy, zaś ziele karotenoidy i witaminę B2 (ryboflawinę).
Marchew w leczeniu
Korzenie marchwi, dzięki bogactwu witamin, mogą być z dobrym skutkiem stosowane w leczeniu niedoborów tych witamin, a przede wszystkim niedoborów witaminy A, gdyż zawierają prowitaminę A, która w wątrobie człowieka ulega przekształceniu do postaci biologicznie aktywnej. Włączenie marchwi do diety likwiduje objawy niedoboru witaminy A, z których najczęściej występuje niedowidzenie zmierzchowe - zła, opóźniona adaptacja do ciemności, ?gęsia skórka" - czyli nadmiernie szorstka skóra na kolanach, łokciach, ramionach i podudziach. U kobiet z niedoborem witaminy A występują zaburzenia miesiączkowania i płodności, a u dzieci zahamowanie wzrostu. Witamina A ma działanie ochronne, zapobiega bowiem występowaniu nowotworów układu odde­chowego, zwłaszcza u ludzi narażonych na czynniki rakotwórcze - właści­wość ta została potwierdzona doświadczalnie na zwierzętach. Witamina A odpowiada za stan nabłonka dróg oddechowych, wytwarzanie śluzu i oczyszczanie się oskrzeli.

Medycyna ludowa polecała sok z marchwi z miodem lub tartą gotowaną marchew na mleku jako lek na przeziębienie.
Aby w prosty sposób rozpoznać niedobory witaminy A, trzeba w po­mieszczeniu, w którym zgasiliśmy światło, mierzyć czas, jaki upłynie do momentu, aż zaczniemy widzieć w ciemności. Jeśli czas ten przekracza 7-8 sekund wskazuje na niedobory witaminy A, jeśli ponad 10 sekund, oznacza że niedobory są znaczne i wówczas należy zwrócić się do lekarza.
Marchew jest dobrym lekiem przy cukrzycy, zwłaszcza w postaciach wczesnych i u ludzi młodych.
Sok z marchwi ze względu na dużą zawartość soli potasu i innych minerałów może uzupełniać braki tych związków, co jest szczególnie ważne u ludzi długo leczonych lekami moczopędnymi i ludzi cierpiących na bolesne skurcze łydek. Sok ten może również być używany do płukania ust i gardła przy zapaleniach lub służyć do okładów na rany, ropnie.
Medycyna ludowa uważa, że sok z marchwi może wzmacniać popęd płciowy.
Ponadto związki siarki zawarte w korzeniu marchwi pobudzają wzrost bakterii regulujących florę układu pokarmowego. Marchew jest dobrym lekiem przy zaparciach, a marchwianka stosowana jest na biegunki u dzieci. Korzeń marchwi może być wykorzystany w leczeniu zapaleń jelit. Marchew ma także właściwości przeciwrobacze i może być pomocna w walce z glistami i owsikami. Szczególnie korzystnie marchew działa na przewód pokarmowy ludzi w wieku podeszłym, poprawia pracę jelit i znosi zaparcia. Dzięki zawartości pektyn i innych związków ma także działanie przeciwmiażdżycowe, obniża poziom cholesterolu i tłuszczów we krwi, celuloza zawarta w korzeniu marchwi sprzyja wydalaniu cholesterolu z orga­nizmu.
Flawonoidy zawarte w marchwi działają przeciwskurczowo na naczynia, w tym także na naczynia wieńcowe, może więc marchew być wykorzystana w leczeniu choroby wieńcowej i stwardnienia tętnic.
Marchew może także być używana na maseczki kosmetyczne.

Stosowanie

Miazgę z korzeni lub sok z marchwi należy podawać profilaktycznie dzieciom i ludziom w wieku podeszłym w celach uzupełnienia niedoborów witamin i soli mineralnych oraz jako środek przeciwrobaczy.
Sok z marchwi 1-2 szklanek dziennie zaleca się ludziom leczonym lekami moczopędnymi oraz nasercowymi takimi jak Lanatosid C, Digoxin.
Surówka z marchwi jest polecana ludziom z cukrzycą i miażdżycą.
Napar z nasion - 1 łyżeczkę nasion marchwi zalać szklanką wrzątku i odstawić w naczyniu pod przykryciem na 10 -15 minut. Po przecedzeniu pić w 2-3 porcjach przy chorobie wieńcowej i w razie bólów.


Na ten temat:


Wiedza użytkowników:

badania (64)
choroby (416)
ćwiczenia (13)
diety (50)
intymnie (61)
leczenie (117)
lekarze (9)
leki (64)
operacje (10)
placówki (10)
porady (409)
prośby (1)
przepisy (58)
urazy (18)
wypadki (32)
zabiegi (36)




Realizacja stronki: openBIT