Jedz z rozwagą! | Ochoroba.pl
07.06.2025 Dziś imieniny Ariadny, Jarosława, Roberta


Artykuły

Jedz z rozwagą!

napkin_lifestyle_6.jpg

We wszystkich pomieszczeniach, w tym w lokalach gastronomicznych, występują mikroorganizmy (bakterie, grzyby), które osiadają na przedmiotach znajdujących się w otoczeniu, w tym naczyniach, sztućcach czy serwetkach. Tego nie unikniemy. Jedzmy jednak z rozwagą.
Nie zjadaj bakterii
Wiele bakterii przedostaje się do naszego organizmu wraz z zanieczyszczonym pożywieniem. Dokładne umycie rąk przed przystąpieniem do jedzenia jest podstawą. Jeśli jemy poza domem, warto zwrócić także uwagę na lokal, w którym się stołujemy. Bakterie mogą zostać przeniesione na pożywienie z rąk kucharza czy kelnera lub znajdować się na przedmiotach, z których korzystamy, takich jak sztućce, serwetki czy wykałaczki.
Pamiętając o myciu rąk przed każdym posiłkiem, zwracaniu uwagi na sposób podania żywności oraz miejsce, w którym jemy, możemy uniknąć poważnych chorób, np. wirusowego zapalenia wątroby typu A. Częste, zwłaszcza w okresie letnim, zatrucia pokarmowe w wielu przypadkach spowodowane są właśnie brakiem higieny tak osób przygotowujących, podających posiłki, jak również samych konsumentów - twierdzi prof. Zbigniew Gaciong, kierownik Katedry i Kliniki Chorób Wewnętrznych, Nadciśnienia Tętniczego i Angiologii Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego.
Czyste ręce ? jak to zrobić?
Poza wykształceniem w sobie zwyczaju mycia rąk należy nauczyć się, jak to robić. Aby pozbyć się większości bakterii znajdujących się na dłoniach, należy je dokładnie umyć letnią wodą i mydłem, zwracając szczególną uwagę na miejsca pomiędzy palcami i czubki palców. Dłonie należy myć około 30 sekund, a następnie osuszyć papierowym ręcznikiem.
O myciu rąk powinniśmy pamiętać szczególnie:
? przed i po jedzeniu
? po wyjściu z toalety
? kiedy kaszlemy bądź kichamy
? po przyjściu do domu
? jeśli korzystaliśmy z komunikacji miejskiej
Restauracja ? na co warto zwrócić uwagę?
Wybierając miejsce, w którym chcemy zjeść, zwróćmy uwagę na rodzaj pomieszczenia.
W miarę możliwości wybierajmy restauracje klimatyzowane, najlepiej zamknięte. Z raportu ?Czysta serwetka?? wynika, że w takich pomieszczeniach jest znacznie mniej groźnych dla zdrowia mikroorganizmów (grzybów i bakterii) niż w nieklimatyzowanych, otwartych lokalach. Przyjrzyjmy się również, w jaki sposób obsługa podaje nam zastawę i serwetki.
Pamiętajmy!
Najmniej bakterii znajduje się na przedmiotach dopiero wyjętych z opakowania. Im dłuższa ekspozycja na otwartej przestrzeni, tym więcej bakterii może znaleźć się na ich powierzchni.



Na ten temat:


Wiedza użytkowników:

badania (64)
choroby (416)
ćwiczenia (13)
diety (50)
intymnie (61)
leczenie (117)
lekarze (9)
leki (64)
operacje (10)
placówki (10)
porady (409)
prośby (1)
przepisy (58)
urazy (18)
wypadki (32)
zabiegi (36)




Realizacja stronki: openBIT