Mówi się o nim ?zielony kuzyn kalafiora?. Na polskich stołach nie gości często, a szkoda ? udowodniono, że odgrywa znaczącą rolę w dietoprofilaktyce nowotworów.
Przypuszcza się, że brokuł pochodzi z Cypru, wiadomo, że uprawiano go już w starożytnej Grecji i Rzymie. Obecnie największe uprawy tego warzywa znajdują się w Europie.
W Polsce nadal bardziej popularny jest kalafior, lecz i brokuł na stołach Polaków pojawia się coraz częściej.
Wartość odżywcza brokułów
Brokuły dostarczają niewielkiej ilości energii (jedynie 27 kcal w 100 g), a przy tym są źródłem witamin (m.in. witaminy C, folianów) i składników mineralnych (wapnia, fosforu). Cenione są także przez osoby dbające o masę ciała ? po ich zjedzeniu długo utrzymuje się uczucie sytości.
Brokuł w walce z nowotworem
Brokuł uznawany jest za jedno z najważniejszych warzyw w żywieniowej profilaktyce nowotworów. Przyczyną przeciwnowotworowych właściwości brokułów jest sulforafan, związek zawarty w tkankach warzywa.
Udowodniono, że spożywanie już 400 g brokułów tygodniowo pozwala wpłynąć na ekspresję genów. Działanie takie zauważono w przypadku profilaktyki nowotworów prostaty, jednak pojawiły się doniesienia, iż jedynie połowa populacji posiada gen, który pozwala na wykorzystanie sulforafanu.
Okazało się również, że zwiększone spożycie brokułów (a także kapusty i kalafiora) jest korzystne dla palaczy i osób, które podlegają częstej ekspozycji na dym tytoniowy. Pozwala zmniejszyć ryzyko rozwinięcia się u tych osób nowotworu płuc.
Zatem warto włączyć brokuły do naszej diety i skorzystać z ich zdrowotnych właściwości.
Anna Szczygłowska,
dietetyk