Czy warto się szczepić? Jak? Kiedy? Pytania, na które warto znać odpowiedź.
Czy warto? Oczywiście. Każdego roku pierwsze jesienne chłody przynoszą ze sobą wzrost zachorowań na przeziębienia. Zaczyna się sezon na katary, infekcje gardła i dróg oddechowych. Może pojawić się epidemia grypy. Zdarza się, że w okresach epidemii grypy wśród pacjentów szpitali, statystycznie co czwarta osoba leczona jest z powodu tej choroby.
Dlatego warto zawczasu, najlepiej właśnie pod koniec września i w październiku, przeprowadzić szczepienia ochronne, co pozwoli uniknąć zachorowania nawet w wypadku epidemii. Poza tym warto pamiętać, że szczepienie spowoduje wzrost odporności organizmu.
Kto jest najbardziej narażony?
Szczególną podatność zachorowań na grypę wykazują ludzie w wieku podeszłym. U tej grupy (powyżej 65 roku życia) występują też najbardziej groźne powikłania grypy. Podobnie jest w przypadku osób cierpiących na przewlekle choroby układu oddechowego, cukrzycę, mukowiscydozę i choroby wywołujące osłabienie odporności.
Ze względu na zagrożenie w pierwszej kolejności powinien szczepić się też personel medyczny oraz osoby z racji swego zawodu stykające się stale z dużą liczbą osób (np. pracownicy handlu).
Szczególnie narażone na zachorowanie są również dzieci z wadami rozwojowymi, przewlekłymi chorobami czy zaburzeniami układu odporności.
Szczepienia u dzieci
Rodzice powinni wiedzieć, że szczepienia przeciwko grypie można wykonywać również u bardzo małych dzieci, już powyżej 6 miesiąca życia. Powinno się więc szczepić zwłaszcza dzieci chodzące do żłobka, do przedszkola oraz personel opiekujący się nimi. Szczepieniami powinny być też objęte dzieci oraz nauczyciele w szkołach.
Szczepienia w pracy
Dobrze również, żeby pracodawcy zainteresowali się koniecznością szczepień pracowników. Pozytywne efekty pod względem spadku liczby zachorowań i absencji w pracy, które przynosi szczepienie przeciwko grypie w zakładzie pracy, nie jest jedyną korzyścią: jest to nie również ciekawy dodatek socjalny, tak ważny dla pracowników w dzisiejszych czasach. Poza tym pracodawcy ze względu na liczbę pracowników, są w stanie wynegocjować znacznie niższe ceny za usługę.
Takie szczepienia należy polecić zwłaszcza w tych firmach, w których obecne są duże skupiska ludzi oraz tych, gdzie istnieją trudności zapewnienia w okresie chłodów odpowiedniej temperatury pomieszczeń.
Jak często powinniśmy się szczepić?
Szczepienia należy przeprowadzać co roku jesienią i w dawce odpowiedniej dla wieku. W tym celu domięśniowo lub podskórnie wstrzykuje się szczepionkę zawierającą aktualnie rekomendowane typy wirusa.
Pamiętajmy, że wirus grypy charakteryzuje się dużą zmiennością, dlatego należy co roku zmieniać rodzaje szczepionek. Jesienią pojawiają się w aptekach ich nowe odmiany - skład zgodny jest z zaleceniami Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) i zawiera unieczynnione wirusy, które - według przewidywań opartych na badaniach - mogą zaatakować w najbliższym sezonie.
Czy są jakieś przeciwwskazania?
Tak. Zwykle dotyczą osób nadwrażliwych na którykolwiek składnik szczepionki, a zwłaszcza uczulonych na białko jaja kurzego. Osobom przechodzącym właśnie chorobę w czasie, której występuje wysoka gorączka, szczepienie należy odłożyć. Nie ma przeciwwskazań co do szczepienia kobiet będących w zaawansowanej ciąży lub karmiących piersią.
O tym czy można przeprowadzić szczepienie każdorazowo decyduje lekarz po przeprowadzeniu badania. Dlatego powinniśmy poinformować go w możliwie pełny sposób odnośnie stanu naszego zdrowia.
Gdzie przeprowadza się szczepienia?
Szczepienia przeprowadzane są w placówkach służby zdrowia, po uprzednim badaniu lekarskim. Zaleca się, by osoby świeżo zaszczepione - zanim wrócą do zajęć - odczekały jeszcze około 30 minut dla sprawdzenia, czy nie wystąpił odczyn poszczepienny. Na szczęście są to bardzo rzadkie przypadki.
U niewielkiej liczby osób występuje zaczerwienienie w miejscu wstrzyknięcia szczepionki, czasem złe samopoczucie i stan podgorączkowy, które to objawy wkrótce ustępują samoistnie.