Bezpiecznie na grzyby | Ochoroba.pl
29.10.2020 Dziś imieniny Angeli, Przemysława, Zenobii


Porady

Bezpiecznie na grzyby

co robić zatrucie grzybami
Ciepłe i wilgotne lato sprzyja wyprawom na grzyby. Na obfite plony trzeba poczekać do września, a -  niestety - wraz z nimi co roku pojawiają się doniesienia o ofiarach beztroskiego grzybobrania.

Grzyby nie są cenione przez dietetyków. Składają się przede wszystkim z wody i chętnie kumulują metale ciężkie. Oprócz tego są ciężko strawne i bardzo wrażliwe na wszelkie błędy w sztuce kulinarnej (takie jak zbyt krótkie gotowanie czy zbyt długie przechowywanie w lodówce). Nawet jadalne stają się źródłem toksycznych substancji. Jednak nie ma takiej siły, która mogłaby zniechęcić smakoszy duszonych z cebulką maślaczków, marynowanych podgrzybków czy sosu z borowików. Podobnie rzecz się ma z amatorami grzybobrania. Bo co może się równać z emocjami poszukiwań, kojonymi pięknem przyrody? Dla wszystkich, na których początkowy opis nie zrobił wrażenia, kilka wskazówek zapewniających bezpieczeństwo w konfrontacji z leśnymi darami.

Jak zbierać?


Choć wycieczka do lasu sprzyja beztrosce, podczas grzybobrania trzeba przede wszystkim kierować się rozsądkiem.

  • Zbierać wyłącznie gatunki dobrze znane, a w razie wątpliwości korzystać z atlasów.
  • Korzystać z aktualnych źródeł wiedzy np. trujący krowiak podwinięty, zwany olszówką, do niedawna był masowo zbierany.
  • Unikać owocników zbyt młodych, które nie mają dobrze wykształconych cech gatunkowych.
  • Przy małej znajomości grzybów, w ogóle nie zbierać gatunków z blaszkami pod kapeluszem (do takich należy śmiertelnie trujący muchomor sromotnikowy).
  • Pamiętać o tym, że smak grzyba nie świadczy o jego przydatności do spożycia. Smaczny nie znaczy bezpieczny dla zdrowia!
  • Uważać na to, co zbierają i jedzą dzieci podczas spaceru po lesie.
  • Traktować przyrodę z należnym jej respektem, a własną wiedzę z pokorą. Zatrucia zdarzają się nawet doświadczonym grzybiarzom.
  • Transportować grzyby w przewiewnych koszach i łubiankach, a nie w foliowych torbach.
Jak kupować?

Nie warto ufać każdemu przydrożnemu sprzedawcy. Do spożycia nadają się tylko grzyby opatrzone przez uprawnionego klasyfikatora atestem.

W kuchni i na stole


Nawet, jeśli dostarczone do domu grzyby należą do gatunków uznawanych za jadalne, aby nie okazały się szkodliwe, trzeba je odpowiednio przygotować do spożycia.

  • Unikać grzybów zaczerwionych (robaczywych) i przetrzymywanych długo w foliowych torebkach. Mogą zawierać toksyczne substancje.
  • Nigdy nie spożywać grzybów na surowo!
  • Przestrzegać przepisów kulinarnych nakazujących odmoczenie czy obgotowanie niektórych gatunków, jak np. opieńka miodowa.
  • Spożywać wyłącznie świeże potrawy i unikać ich przechowywania, nawet w lodówce, ponieważ bardzo łatwo się psują.
  • Nie podawać grzybów małym dzieciom i osobom starszym. Mogą okazać się dla nich szkodliwe.

W przypadku zatrucia


Wiadomo, łatwiej zapobiegać, niż leczyć. Jednak nie wszystkim udaje się uniknąć zatrucia. Świadczą o nim następujące objawy, pojawiające się od kilku do kilkunastu godzin po spożyciu potrawy:

  • bóle brzucha,
  • wymioty  i/lub biegunka,
  • silne pragnienie,
  • skurcze mięśni i drgawki,
  • zaburzenia pracy serca i układu krążenia,
  • nadmierne podniecenie, odurzenia, zamroczenie, zaburzenia świadomości,
  • utrata przytomności, śpiączka,
  • silnie rozszerzone źrenice.

Jeśli po posiłku zawierającym grzyby pojawią się niepokojące objawy, trzeba jak najszybciej wezwać lekarza lub udać się do szpitala.

Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Bochni przed przybyciem lekarza zaleca:

  • wypróżnienie żołądka poprzez wywołanie wymiotów i podanie osolonej wody. Nie wolno podawać mleka ani alkoholu,
  • zabezpieczenie wymiocin oraz resztek potrawy grzybowej, ewentualnie obierzyn z grzybów, celem diagnostyki laboratoryjnej (rozpoznania grzyba, który wywołał zatrucie).

Należy jednak mieć na uwadze, że takie zabiegi w kilkanaście godzin po jedzeniu są już nieskuteczne, a dopiero wtedy pojawiają się objawy zatrucia najgroźniejszym z krajowych gatunków  - muchomorem sromotnikowym.
UWAGA! Nawet przejściowe ustąpienie objawów nie zwalnia z konsultacji lekarskiej!

Żeby grzyby dalej rosły

Grzyby to nie tylko składnik naszych potraw, ale także ważny element przyrody. Dlatego podczas grzybobrania należy się przestrzegać następujących zasad:

  • owocniki delikatnie wykręcać z podłoża, a powstały otworek zasłonić ściółką, tak, aby grzybnia nie wyschła,
  • nie niszczyć grzybów trujących, choć dla nas są szkodliwe, mogą być pokarmem dla innych organizmów,
  • zapoznać się z listą gatunków chronionych i nie zbierać należących do nich owocników.

Małgorzata Libman
Biolog (i grzybiarz)





Na ten temat:


Wiedza użytkowników:

badania (64)
choroby (416)
ćwiczenia (13)
diety (50)
intymnie (61)
leczenie (117)
lekarze (9)
leki (64)
operacje (10)
placówki (10)
porady (409)
prośby (1)
przepisy (58)
urazy (18)
wypadki (32)
zabiegi (36)




Realizacja stronki: openBIT