Salmonelloza | Ochoroba.pl
27.04.2017 Dziś imieniny Sergiusza, Teofila, Zyty


Salmonelloza

Bakteriami salmonelii możemy zarazić się spożywając zakażone produkty. Salmonella może znajdować się także w wodzie. Najczęściej przyczyną zatrucia jest mięso i przetwory mięsne, mleko i jaja kacze. Bakterie mogą także znajdować się w wyrobach garmażeryjnych i lodach.

Po czym rozpoznać, że zaraziliśmy się salmonellozą? Początkowo pojawiają się nagłe bóle głowy, dreszcze i podwyższona temperatura. Zatrucie tą bakterią może powodować także nudności i wymioty. Bóle brzucha i biegunka są późniejszymi objawami salmonellozy. Nasilenie i przebieg choroby są bardzo różnorodne i zależą od indywidualnej wrażliwości danej osoby. Część chorych reaguje na zakażenie bardzo wysoką gorączką i częstymi wymiotami, inni jedynie stanem podgorączkowym i mdłościami. Zwykle po 2-3 dniach objawy choroby ustępują. Przypadki śmierci z powodu salmonellozy są nieliczne.

Aby zapobiec zakażeniu należy spożywać produkty tylko ze znanego źródła. Mięso czy mleko, które nie zostaje poddawane regularnym badaniom, może stać się powodem zarażania. Ponado pamiętać powinniśmy o dokładnym myciu jajek przed spożyciem. Dla bezpieczeństwa lepiej też nie spożywać ciastek i ciast z kremem podczas upałów.



Na ten temat:


Wiedza użytkowników:

badania (64)
choroby (416)
ćwiczenia (13)
diety (49)
intymnie (61)
leczenie (117)
lekarze (9)
leki (64)
operacje (10)
placówki (10)
porady (409)
prośby (1)
przepisy (58)
urazy (18)
wypadki (32)
zabiegi (36)




Realizacja stronki: openBIT