22.09.2021 Dziś imieniny Maury, Milany, Tomasza


Przepisy na szybkie, zdrowe obiady.



Posty:
46

Hej!

W związku z tym, że w ciągu dnia mam bardzi niewiele czasu na zrobienie obiadu chciałabym was prosić o wklejanie swoich przepisów na pełnowartościowe, szybkie obiadki.

Będę wam bardzo wdzięczna:)

Pozdawiam

Jenny


---------------------
Reklama - czytaj dalej poniżej



nie związana/y ze służbą zdrowia

Komentarze

Posty:
41
nie związana/y ze służbą zdrowia

Moje ulubione spaghetti z tuńczykiem:

Składniki na 4 porcje:

- 1 puszka tuńczyka w oleju,
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego,
- 2 ząbki czosnku,
- 15 dag żółtego sera,
- paczka makaronu spaghetti,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku,
- sól, pieprz.

Tuńczyka odcedzić z oleju, wymieszać z 3 łyżkami koncentratu pomidorowego. Dusić na wolnym ogniu 5-10 minut. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, szczyptę soli, pieprzu i łyżeczkę słodkiej papryki w proszku. Zostawić na ogniu przez ok. 5 minut. Żółty ser utrzeć na grubej tarce. Wsypać do gorącego sosu i wymieszać. Ser powinien się rozpuścić. Odstawić z ognia. W dużym garnku zagotować ok. 4 litrów wody. Wsypać 1,5 łyżki soli i wlać łyżeczkę oliwy. Do wrzątku wrzucić makaron spaghetti. Gotować, aż zmięknie, odcedzić na sicie. Położyć na talerzach, polać gorącym sosem, posypać żółtym serem.
Czas przygotowania 25 minut

Posty:
42
Nie jestem związany z branżą medyczną

makaron z sosem czosnkowym:

Składniki:

- 1 paczka dowolnego makaronu,
- 2 ząbki czosnku,
- Kilka listków bazylii,
- 2 łyżki masła,
- sól, pieprz,
- 4 łyżki tartego sera

Makaron ugotować w osolonym wrzątku na półtwardo. Na rozgrzanym maśle zeszklić
przeciśnięty czosnek, dodać bazylię, przemieszać i dodać odcedzony,
gorący makaron. Doprawić solą i pieprzem, podawać posypany serem,
najlepiej parmezanem.
Czas przygotowania 20 min. Przepis na 5 osób.

 

 

ela
Posty:
17
nie związana/y ze służbą zdrowia

Sałatka nicejska

- sałata lodowa
- 4 pomidory
- 2 nieduże ogórki
- cebula
- 1/4 kg. fasolki szparagowej
- 4 jajka
- parę oliwek (jak kto lubi)
- puszka tuńczyka w sosie naturalnym (w dużych kawałkach)
- oliwa, ocet balsamiczny, sól, pieprz

Przygotowanie:
Jest to sałatka, którą się układa od razu na talerzu, warstwami. I nie miesza, oczywiście.

Więc po kolei:
1. sałatę myjemy, rwiemy liście i układamu na talerzu.
2.
fasolkę szparagową gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, odsączamy
dokładnie (można zahartować zimną wodą) i kładziemy na sałatę.
3. pomidory parzymy, obieramy za skórki, kroimy na ćwiartki lub ósemki i dokładamy na górę.
4. cebulę szatkujemy drobno i na pomidory.
5. ogórki obieramy i kroimy w plastry. Na talerz.
6.
oliwki odsączamy z zalewy, kroimy jak kto chce - ja na plasterki, ale
równie dobrze można je dać do sałatki w całości. Na talerz.
7. jaja gotujemy na twardo i kroimy na ćwiartki. Na talerz.
8.
przygotowujemy sos: parę łyżek oliwy łączymy z taką samą ilością wody i
odrobiną octu balsamicznego. Przyprawiamy solą i pieprzem, jeśli ktoś
chce można też dodać czosnku lub świeżej bazylii. Lejemy sos na górę.
Niedużo, tak ze dwie łyżki na porcję, żeby nie pływało.
9. na koniec odsączamy tuńczyka z zalewy i układamy go na górze.

Posty:
28
nie związana/y ze służbą zdrowia

Spaghetti z soją i pieczarkami

25 dag spaghetti

szklanka ugotowanej soi

25 dag pieczarek

cebula

mała papryka

trochę oliwy z oliwek do smażenia

sól

 

Cebulę obrać, posiekać. Paprykę i pieczarki na małe kawałki. Soje odsączyć.

Oliwe rozgrzać na patelni, wrzucic cebule, smażyć ok 2 min, dodać
soję, przykryć, dusić na małym ogniu przez 3 minuty. Lekko posolić.

Spagetti ugotowac na półtwardo, odcedzić, serwować z przygotowanym sosem.


Na ten temat:


Wiedza użytkowników:

badania (64)
choroby (416)
ćwiczenia (13)
diety (50)
intymnie (61)
leczenie (117)
lekarze (9)
leki (64)
operacje (10)
placówki (10)
porady (409)
prośby (1)
przepisy (58)
urazy (18)
wypadki (32)
zabiegi (36)




Realizacja stronki: openBIT