29.03.2024 Dziś imieniny Marka, Wiktoryny, Zenona


Pieczone czy gotowane mięso? A może parowane?



Posty:
38

O tym, że smażone jest niezdrowe to wiadomo. Ale zastanawiam się co jest lepsze, pieczone czy gotowane? A może ktoś mięso przygotowywał na parze?
Jak znacie jakieś ciekawe przepisy, albo macie tu swoje zdanie, to ja chętnie bym o tym podyskutowała ;)


---------------------
Reklama - czytaj dalej poniżej



nie związana/y ze służbą zdrowia

Komentarze

Posty:
36
0

Poszukam informacji na ten temat i postaram się wkrótce coś odpowiedzieć :)

Posty:
178
nie związana/y ze służbą zdrowia

heh, widzę, że dyskusja umarła. Czyżby nie było odpowiedzi na to pytanie? Nie od dziś wiadomo, że lepiej jest gotować albo robić na parze. Oczwiście traci to dobry smak (smażone to jednak smażone), ale jest zdrowsze. Szczególnie osobom w starszym wieku, z nadciśnieniem i innymi chorobami, odradza się spożywanie ciężkostrawnych, smażonych potraw. Wiele osób też skarży się na złe samopoczucie i ociężałość po zjedzeniu smażonych potraw.
Myślę, że powinniśmy tutaj zachować złotą zasadę umiaru. Nie przesadzać z żadnym z typów przygotowania (naturalnie lepiej więcej jeść gotowanego niż smażonego).
Ja na przykład lubię pierś z kurczaka na parze. Musi być ona jednak dobrze przygotowana. Robi się to jakoś tak, że bierzemy pierś (przygotowujemy jako zwykle, mycie , mniejsze kawałki). Trochę przyprawiamy ziołami typu tymianek majeranek (na oko). A potem wrzucamy do specjalnego garnka do gotowania na parze na jakieś 40-45 minut. Można do tego dodać warzywa (ale tak po 20 minutach gotowania już). Naprawdę lekkie. Polecam. Poza tym przepis prosty.

Posty:
91
nie związana/y ze służbą zdrowia

Hej,
zwykle jadam mięso gotowane na parze, nie tylko kurczaka, ale każde, podobnie ryby, choć ryby raczej pieczone w folii.
Wydaje mi się, że nie potrzeba aż 40 min. do przygotowania mięsa na parze, ale może to dlatego, że zawsze najpierw gotuję wodę a potem dopiero wkładam mięso.
Można wykorzystać specjalny garnek, albo wkładkę do gotowania na parze, można ją kupić w każdym sklepie.
Polecam taki sposób przygotowania potraw, choć na pewno wiele osób musiałoby przyzwyczaić się do odmiennego smaku tak przygotowanych potraw.

Posty:
4
nie związana/y ze służbą zdrowia

Też mi się zdaje, że 40 minut to za dużo trzeba robić az będzie gotowe.

Posty:
88
nie związana/y ze służbą zdrowia

a podobno zdrowsze od smażenia jest grilowanie, a do tego wydaje mi się ze smaczniejsze.

Posty:
322
dietetyk

o korzyściach gotowania na parze dodała jedna z użytkowniczek bardzo ciekawe argumenty, wklejam (może to przekona niektórych do rezygnacji z smażenia czy pieczenia na tłuszczu)
http://www.ochoroba.pl/2384-parowar-zalety-tego-typu-gotowania
http://www.ochoroba.pl/2390-gotowanie-na-parze-%E2%80%93-dobre-rady-jak-korzystania-z-parowara

Posty:
136
nie związana/y ze służbą zdrowia

odkąd mała jada z nami, to wszyscy muszą jeść mięsko gotowane na parze:)
i nikt nie narzeka:)

Posty:
322
dietetyk

A to świetny przepis mięska na parze, oczywiście la dzicka można wybrać nieco łagodniejszą wersję http://www.ochoroba.pl/2392-udka-kurczaka-po-hiszpansku-z-serii-gotowanie-w-parowarze

Posty:
322
dietetyk

A to świetny przepis mięska na parze, oczywiście la dzicka można wybrać nieco łagodniejszą wersję http://www.ochoroba.pl/2392-udka-kurczaka-po-hiszpansku-z-serii-gotowanie-w-parowarze

Posty:
59
nie związana/y ze służbą zdrowia

Często z rodziną, zwłaszcza latem urządzamy grilla. Ostatnio cały czas dręczy mnie pytanie. Czy dziecko w wieku przedszkolnym może jeść potrawy z grilla?


Na ten temat:


Wiedza użytkowników:

badania (64)
choroby (416)
ćwiczenia (13)
diety (50)
intymnie (61)
leczenie (117)
lekarze (9)
leki (64)
operacje (10)
placówki (10)
porady (409)
prośby (1)
przepisy (58)
urazy (18)
wypadki (32)
zabiegi (36)




Realizacja stronki: openBIT