Kolorowe posiłki ? dlaczego warto? | Ochoroba.pl
29.03.2024 Dziś imieniny Marka, Wiktoryny, Zenona


Artykuły

Kolorowe posiłki ? dlaczego warto?

zdrowe jedzenie
Jemy codziennie. Czasem lepiej czasem gorzej. Podczas wyboru posiłku często kierujemy się tym, jak on wygląda, wybierając ładne różnobarwne porcje. I słusznie. Kolorowo znaczy zdrowo.

Większość z nas zna podstawowe zasady racjonalnego żywienia. Wiemy o tym, że podstawą diety powinny być produkty zbożowe, najlepiej pełnoziarniste. Wiemy także, że w codziennym menu powinny znaleźć się warzywa i owoce ? najlepiej 5 porcji. Jednak jak sensownie wybrać produkty, aby w optymalny sposób dostarczyć organizmowi wszystkich niezbędnych witamin i składników mineralnych? Czy banan na śniadanie, mandarynka na lunch, surówka z marchwi do obiadu, melon na podwieczorek i brzoskwinia na kolację będzie dobrym wyborem?

Pod wielu względami tak, bowiem zjemy dużą porcję witamin i składników odżywczych, jednak wybór mógłby być lepszy. Aby stworzyć najodpowiedniejszy dzienny zestaw owocowo-warzywny, powinniśmy uwzględnić minimum po 1 produkcie z każdej grupy kolorystycznej warzyw i owoców.

Dlaczego?

Jedząc świeże owoce bądź warzywa pamiętać należy, iż ich różne gatunki zawierają różne witaminy i w zróżnicowany sposób wpływają na nasze ciało. Już jakiś czas temu odkryto, że barwa warzyw i owoców zależy od zawartości określonych substancji, które wykazują różnorodne właściwości. W związku z tym, owoce i warzywa zostały podzielone na 5 grup kolorystycznych ? zatem jedynie spożywanie produktów ze wszystkich kolorów daje nam największe bogactwo witamin.

Grupa zielona

Produkty mające zielony kolor wzmacniają naczynia krwionośne i wspomagają pracę serca. Pomagają także zachować dobry wzrok. Są wskazane dla osób ze wzmożoną aktywnością fizyczną

Przykładowe produkty: sałata, kapusta, koper, kalarepa, bób, zielony groszek, ogórek, brukselka, szpinak, kiwi, awokado

Grupa czerwona

Owoce i warzywa z tej grupy pozytywnie wpływają na skórę, włosy i paznokcie, pracę układu pokarmowego, zmniejszają ryzyko powstania nowotworów

Przykładowe produkty: malina, poziomka, arbuz, wiśnia, czereśnia, truskawka, pomidor, rabarbar, burak, papryka, rzodkiewka

Grupa żółto-pomarańczowa

Produkty barwy żółtej i pomarańczowej mają szczególny wpływ na skórę ? nadają jej ładny odcień, chronią przed szkodliwym działaniem promieniowania słonecznego, a także pomagają utrzymać optymalny poziom wody w organizmie.

Przykładowe produkty: marchew, dynia, groch, fasolka szparagowa, kabaczek, kukurydza, mandarynka, nektaryna, pomarańcza, banan, melon, gruszka

Grupa niebiesko-purpurowa

Warzywa i owoce z tej grupy pozytywnie wpływają na ogólną aktywność fizyczną człowieka, podnoszą poziom tzw. dobrego cholesterolu we krwi, wspomagają procesy pamięciowe i uczenia się.

Przykładowe produkty: winogrono ciemne, borówka, jagoda, jeżyna, śliwka, granat, bakłażan, ciemna oliwka

Grupa biała

Warzywa grupy białej mają działanie antywirusowe i antybakteryjne (zwłaszcza czosnek  i cebula). Wspomagają układ odpornościowy, chroniąc przed infekcjami. Zwiększone spożycie tej grupy warzyw zalecane jest szczególnie w okresie wzmożonego występowania przeziębień i grypy.

Przykładowe produkty: czosnek, cebula kalafior, fasola, chrzan, pietruszka, szparagi, seler, por, ziemniak.



Autor: Monika Cyrta, specjalista ds. zdrowia publicznego


Na ten temat:


Wiedza użytkowników:

badania (64)
choroby (416)
ćwiczenia (13)
diety (50)
intymnie (61)
leczenie (117)
lekarze (9)
leki (64)
operacje (10)
placówki (10)
porady (409)
prośby (1)
przepisy (58)
urazy (18)
wypadki (32)
zabiegi (36)




Realizacja stronki: openBIT