Serwatka jest produktem ubocznym powstającym podczas wytwarzania sera i twarogu.
Występuje w postaci żółtozielonkawego płynu, który ma cierpki, kwaśny smak.
Serwatka powstaje w wyniku oddzielenia tłuszczu i materiału twarogowego od mleka. W przemyśle mleczarskim w zakładach prowadzących produkcję mleka na szeroką skalę, serwatkę wykorzystuje się jako dodatek do karmy dla trzody chlewnej.
Serwatka jest wartościowym produktem bogatym w różnorodne substancje odżywcze, wykazującym również właściwości lecznicze.
Już starożytni Grecy cenili serwatkę jako napój będący darem zwierząt i stosowali go do leczenia różnych dolegliwości: jako płyn przyspieszający przemianę materii i lekko przeczyszczający, do oczyszczania organizmu, pobudzania jego sił samoleczniczych i regeneracyjnych. Stosowano nawet kuracje w miejscach specjalizujących się w leczeniu serwatką.
W XVIII wieku terapia serwatkowa przeżyła swój renesans dzięki przypadkowi cudownego uzdrowienia mężczyzny, który po terapii serwatkowej powrócił do zdrowia.
DZIAŁANIE LECZNICZE SERWATKI:
1.flora bakteryjna układu pokarmowego: kwas i cukier mlekowy gromadzą się w dolnym odcinku jelita czyniąc jego środowisko lekko kwaśnym. Środowisko kwaśne sprzyja namnażaniu się dobroczynnych bakterii jelita i bakterii gnilnych, które neutralizują szkodliwe produkty rozpadu
2.serce, układ krążenia i nerwowy ? działanie regulujące na układ krążenia, działanie uspokajające, łagodzenie objawów skórnych
Gdzie można przejść taką kurację:
1.w niektórych klinikach
2.w domu
LECZENIE TRWA OKOŁO 4 TYGODNI. Dzienna dawka to około 600 g.