Przepisy dla osób cierpiących na brak apetytu i problemy z gryzieniem. | Ochoroba.pl
02.08.2021 Dziś imieniny Gustawa, Kariny, Stefana

Wiedza użytkowników: przepisy

Przepisy dla osób cierpiących na brak apetytu i problemy z gryzieniem.

avatar
Autor:
Wiek:
37 lat
Miasto:
Warszawa
Płeć:
mężczyzna
Jestem:
Nie jestem związany z branżą medyczną
image

Wszystkie zamieszczone niżej przepisy mają odpowiednią konsystencję dla starszych osób mających problemy z gryzieniem. Dodatkowo są wysokokaloryczne i aromatyczne, czyli powinny je jeść starsze osoby, które mają niedowagę i cierpią na brak apetytu.
PRZEPIS 1:
ZUPA KREM Z BROKUŁÓW ZE ŚMIETANĄ I SEREM ŻÓŁTYM
? 500 g brokułów
? 2 łyżki oliwy
? 1 cebula
? Natka pietruszki
? 1 l bulionu
? 3 łyżki śmietany 18%
? Kilka łyżek startego sera
Brokuły podzielić na mniejsze różyczki, cebule pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni z rozgrzaną oliwą. Następnie brokuły i cebulę dodać do gotującego się bulionu. Gotować do momentu zmięknięcia brokułów, dodać natkę i zmiksować. Tuż przed podaniem wrzucić ser żółty i śmietanę.
PRZEPIS 2
PUREE ZIEMNIACZANE
? 400 g ziemniaków
? 20 g masła
? Nutridrink neutralny
Ziemniaki obrać, ugotować w lekko osolonej wodzie, odcedzić. Do ziemniaków dodać masło i NUTRIDRINK. Wszystko wymieszać do uzyskania gładkiego puree. Doprawić do smaku solą, pieprzem i czosnkiem.
PRZEPIS 3
PAPRYKI FASZEROWANE MIĘSEM
500g mielonego mięsa
1 poszatkowana cebula
1 poszatkowany ząbek czosnku
1/2 łyżeczki kuminu
3/4 szklanki ugotowanego na półtwardo ryżu
sól, pieprz,
6 niedużych papryk
Wszystkie składniki nadzienia wymieszać w misce, przyprawić do smaku. Papryki umyć, przekroić w poprzek, tworząc 'kapelusik'. Oczyścić z gniazd nasiennych. Do każdej włożyć farsz, przykryć odkrojoną częścią, ustawić w naoliwionej foremce. Piec do momentu, gdy skórka zrobi się pomarszczona, a papryki miękkie, ponad 1 godzinę w 180 oC.
PRZEPIS 4
PASTA Z CIECIERZYCY
Składniki:
? 200 g ciecierzycy
? cebula
? Sól, pieprz
Ciecierzycę namoczyć na noc, potem gotować przez godzinę. Cebulę podsmażyć, dodać do ciecierzycy, zmiksować, dodać przyprawy. Podawać z chlebem tostowym.
PRZEPIS 5
RISOTTO Z GROSZKIEM ZIELONYM
Składniki:
? ryż
? groszek zielony mrożony- ok. 150 g na osobę
? mała cebula
? boczek lub odrobinę wędliny - ok. 50 g na osobę
? litr bulionu lub rosołu
? masło
? 2 łyżki startego parmezanu
? oregano, bazylia, nać pietruszki
Opłukać ryż. Pokroić drobno cebulę i boczek. Rozgrzać patelnię, wrzucić boczek, podsmażyć chwilkę, następnie dodać cebulę i poddusić aż zmięknie. Dodać groszek, zalać gorącym rosołem (125 ml) i gotować wszystko pod przykryciem przez kilkanaście min. tak, by groszek się ugotował na miękko - zwłaszcza skórka. Następnie wsypać ryż i, ciągle mieszając, gotować na małym ogniu. Dodać oregano i bazylię. Co pewien czas dolewać do ryżu rosół (po jednej łyżce wazowej), a gdy już wsiąknie w ryż i odparuje, zdjąć z ognia.
Dodać troszkę masła, posypać parmezanem i zieloną pietruszką. Przez parę minut potrzymać pod przykryciem.
PRZEPIS 6
MUS JABŁKOWY
? 1 kg pokrojonych w kostkę i uduszonych jabłek lub gotowy mus jabłkowy
? 1 opakowanie NUTRIDRINKA o smaku neutralnym
? 1 łyżeczka soku z cytryny
? cukier puder, cynamon
Przygotowanie:
Dokładnie rozgnieść uduszone jabłka. Dodać NUTRIDRINK, cukier puder i sok z cytryny. Wymieszać. Posypać cynamonem.
PRZEPIS 7
KOKTAJL BANANOWO-TRUSKAWKOWY
Składniki (1 porcja):
? 1 banan średniej wielkości, pokrojony w kostkę
? 100 ml tłustego mleka lub mleka kokosowego (w zależności od upodobań)
? 1 opakowanie NUTRIDRINKA Fat Free o smaku truskawkowym
Przygotowanie:
Wszystkie składniki zmiksować. My dodatkowo dodawaliśmy pokruszony lód. Podawać zaraz po przygotowaniu.
PRZEPIS 8
NALEŚNIKI ZE SZPINAKIEM
? 1 op. mrożonego szpinaku
? 1 cebula
? 1 pomidor
? 1 ząbek czosnku
? 1 opakowanie sera feta
Szpinak rozmrozić. Cebulę, obrać pokroić w kostkę i zeszklić, dodać pokrojonego w kostkę pomidora i czosnek - następnie dodać szpinak często mieszając dusić ] do momentu, aż woda całkowicie odparuje. Ostudzić farsz i dobrze wymieć z serem feta na jednolitą masę.
Nałożyć farsz do usmażonych wcześniej naleśników.
PRZEPIS 9
SERNIK NA ZIMNO Z OWOCAMI
Składniki:
3 serki homogenizowane waniliowe (3x15 dag)
1 galaretka wiśniowa
1 galaretka cytrynowa
1 galaretka agrestowa
1 szklanka mleka
3 łyżeczki żelatyny
4 mandarynki do dekoracji
Galaretkę wiśniową rozpuścić w 1 szklance gorącej wody, gdy stężeje wymieszać ją z jednym serkiem. Tortownicę (średnicy 22 cm) posmarować olejem i wyłożyć na niej masę wiśniową.
Mleko zagotować i rozpuścić w nim żelatynę, gdy stężeje wymieszać z drugim serkiem. Masę tę wylać na masę wiśniową.
Galaretkę cytrynową rozpuścić w 1 szklance gorącej wody, gdy stężeje wymieszać ją z trzecim serkiem i wylać ją na białą masę.
Na cytrynowej masie rozłożyć mandarynki i zalać je galaretką agrestową, przyrządzoną wg przepisu na opakowaniu. Włożyć do lodówki na 4 godziny.
(do galaretki można dodatkowo dodać Nutridrinka o dowolnym smaku- zwiększymy wtedy kaloryczność deseru)
PRZEPIS 10
DESER Z PŁATKÓW OWSIANYCH I OWOCÓW
Składniki (2 porcje):
? 1 opakowanie NUTRIDRINKA o smaku neutralnym
? 2 czubate łyżki płatków owsianych
? 1 szklanka świeżych owoców
? 1 łyżeczka cukru
? 1/2 łyżeczki soku z cytryny
? 1 łyżka bakalii (orzechów, rodzynek, płatków migdałowych)
Przygotowanie:
? Płatki owsiane zalać na godzinę ciepłym mlekiem, następnie gotować na małym ogniu aż się rozkleją.
? Zmiksować dodając cukier i Nutridrink.
? Otrzymany mus układać warstwami, na przemian z owocami, w szklanych pucharkach.
? Udekorować bakaliami.
Wszystkie przepisy pochodzą z Internetu, ale są wypróbowane przeze mnie i dziadka, więc gorąco je polecam.
Pozdrawiam i smacznego:)



Na ten temat:


Wiedza użytkowników:

badania (64)
choroby (416)
ćwiczenia (13)
diety (50)
intymnie (61)
leczenie (117)
lekarze (9)
leki (64)
operacje (10)
placówki (10)
porady (409)
prośby (1)
przepisy (58)
urazy (18)
wypadki (32)
zabiegi (36)




Realizacja stronki: openBIT