Opieka nad osobami chorymi

Odżywianie w Chorobie Parkinsona – dlaczego jest tak ważne?

Zaburzenia ruchu i koordynacji, utrata apetytu, dolegliwości gastryczne, trudności w wykonywaniu prostych codziennych czynności oraz przyjmowaniu i połykaniu pokarmów to częste problemy towarzyszące chorobie Parkinsona. Mogą one negatywnie wpływać na stan odżywienia pacjenta, jego samopoczucie i skuteczność leczenia.

Ze względu na trudności w wykonywaniu precyzyjnych czynności, pacjenci z chorobą Parkinsona mogą mieć problem z samodzielnym przygotowywaniem posiłków. Również ich spożywanie może stanowić kłopot. Chorzy często nie są w stanie posługiwać się sztućcami oraz skarżą się na problemy z gryzieniem, żuciem i połykaniem pokarmów. Ponadto obniżony nastrój, zmiany w odczuwaniu smaków i szybkie osiąganie stanu sytości są przyczyną przyjmowania mniejszej ilości pokarmu, a to z kolei bezpośrednio przekłada się na utratę wagi. U niemal połowy pacjentów notuje się chudnięcie, już w pierwszych etapach choroby. Efekt ten potęguje zwiększone zapotrzebowanie na energię, która zużywana jest na mimowolne ruchy, drżenie i wzmożone napięcie mięśniowe.

Ponieważ utrata wagi jest zewnętrznym objawem niedoboru energii i składników odżywczych, należy zwrócić szczególną uwagę na jadłospis osoby z chorobą Parkinsona. Powinien on dostarczać sporej ilości energii i składników odżywczych. Zaleca się, by posiłki były małe, ale częste, podawane 5-7 razy dziennie, co 2-3 godziny. Warto zadbać o różnorodność spożywanych pokarmów, by dostarczyć organizmowi wszystkich niezbędnych substancji odżywczych. Wskazane są:

  • chude mięso (drób, cielęcina), ryby, jaja, mleko i jego przetwory stanowiące źródło pełnowartościowego białka,
  • warzywa i owoce, bogate w ważne witaminy i przeciwutleniacze,
  • produkty lekkostrawne, takie jak drobne kasze, makarony, ziemniaki, jasne pieczywo,
  • oleje roślinne, orzechy,
  • techniki kulinarne, takie jak pieczenie (w folii aluminiowej, piekarniku foliowym), gotowanie (w wodzie lub na parze) i duszenie (bez obsmażania).

Jeśli choremu trudno jest przyjąć odpowiednią ilość zbilansowanego pożywienia to można wzbogacić jego jadłospis o specjalistyczne preparaty odżywcze Nutridrink , dostępne w aptekach. Preparaty te zawierają pełny zestaw składników odżywczych we właściwych proporcjach i mogą stanowić uzupełnienie diety lub samodzielne posiłki. Mogą też być dodawane do potraw, czyniąc je bardziej odżywczymi. Ponieważ mają płynną formę i są dostępne w poręcznych butelkach ze słomką, również pacjenci z zaburzeniami koordynacji ruchów i połykania są w stanie spożywać je samodzielnie.

Do innych sposobów na zwiększanie ilości przyjmowanych przez pacjentów kalorii należą:

  • dodawanie nieodtłuszczonych produktów mlecznych oraz olejów roślinnych do posiłków,
  • spożywanie orzechów i nasion (jeśli nie ma przeciwwskazań),
  • podawanie apetycznie prezentujących się dań, które pacjent z przyjemnością zje.

Z jadłospisu osoby chorej na Parkinsona zaleca się wyłączyć dania ciężkostrawne – smażone mięsa i ryby, frytki, sosy na zasmażkach, zawiesiste zupy, a także słodycze, słone przekąski oraz żywność typu fast food. Mimo iż dostarczają one sporo kalorii, nie wnoszą do diety pacjenta dostatecznej ilości cennego białka, witamin i składników mineralnych.

Właściwie zaplanowane żywienie, mimo iż nie zatrzyma postępu choroby, umożliwia pacjentom z chorobą Parkinsona zachowanie optymalnej wagi i dobrego samopoczucia. Posiłki bogate w białko, energię, witaminy i sole mineralne stanowią doskonałe uzupełnienie leczenia objawowego. Dobrze zbilansowana dieta może istotnie pomóc w łagodzeniu dolegliwości związanych z chorobą oraz pozytywnie wpłynąć na komfort życia pacjenta.

Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej na temat specjalistycznych preparatów odżywczych Nutridrink odwiedź stronę: www.nutridrink.pl

Więcej na ten temat >>


Wiedza użytkowników:

badania (60)
choroby (385)
ćwiczenia (11)
diety (40)
intymnie (58)
leczenie (97)
lekarze (1)
leki (48)
operacje (10)
placówki (3)
porady (373)
prośby (1)
przepisy (55)
urazy (18)
wypadki (32)
zabiegi (36)



Realizacja: openBIT | Psycholog Warszawa | Szukane terminy | strony www Warszawa | Stawy | Zaparcia | Jogurt domowy | psycholog warszawa | doktor Warszawa | netmark |