sok 100 % ma tyle wspólnego z prawdziwym sokiem co mleko ze sklepu z mlekiem od krowy
Wystarczy zresztą spojrzeć na skład soków. Nic co ma stać pół roku na półce nie będzie niczym innym niż marną namiastką naturalnego produktu.
tak samo jest z jogurtami czy kefirami, w których nie ma prawdziwych bakterii (bo musiały zostać zabite, żeby jogurt czy kefir mogły stać na półce przez wiele miesięcy).
A23,
sam napis 100% nie daje nam żadnej konkretnej informacji ani gwarancji, czy pijemy sok (a nie np. nektar czy napój).
Zdarza się, że producenci umieszczają na opakowaniu napis "100% smaku" albo "gasi pragnienie w 100%" (samo "100% jest zwykle napisane dużą czcionką i dobrze widoczne, a reszta komentarza dopisana jest małymi literkami i raczej nie zwraca się na nią uwagi podczas zakupów).
Jeśli natomiast na opakowaniu widnieje informacji "sok 100% bez dodatku cukru" to masz pewność, że sok ten został otrzymany wyłącznie z owoców, nawet jeśli w składzie jest woda to dodano ją z powodu wcześniejszego zagęszczenia soku.
Sok nie powinien zawierać cukru ani konserwantów. Długi okres przydatności do spożycia zapewnia pasteryzacja soków.
Taki sok możesz podać dzieciom bez obaw - będzie dla nich źródłem witamin.
Przy okazji, soków tzw. jednodniowych (niepasteryzowanych) nie podaje się dzieciom.
Pozdrawiam,
Anna Szczygłowska, dietetyk
Ja staram się samodzielnie przygotowywać soki, ale rzeczywiście czasem brakuje na to czasu. Często korzystam z dostępnych w sklepach soków jednodniowych i bardzo je sobie chwalę, z tym że mam już ukończone 18 lat;)
Czarownica
Występują pewne różnice w wartości odżywczej pomiędzy świeżym sokiem owocowym, a 100% sokiem z kartonu, jednak są one niewielkie.
Stosowana obecnie technologia otrzymywania soków pozwala na uzyskanie produktów wysokiej jakości, a na uwagę zasługują zwłaszcza 100% soki nieklarowane, mętne, z cząstkami owoców.
Obecność bakterii jest niezbędna to otrzymania fermentowanych produktów mlecznych (np. jogurtów lub kefirów), a ich okres przydatności do spożycia nie wynosi na szczęście kilku miesięcy:)
Zachęcam do czytania etykiet i stosowania się do zaleceń producentów - nie powinno się spożywać żywności, której termin przydatności do spożycia już minął:)
Pozdrawiam,
Anna Szczygłowska, dietetyk
a co z nektarami? są lepsze niż soki?
Mamo Agi,
nazwa "nektar" kojarzy nam się z wyjątkowym napojem i pod tym względem bywa myląca.
Nektar to sok rozcieńczony wodą, a minimalna ilość soku użyta do wyprodukowania nektaru waha się pomiędzy 25 a 50% jego objętości.
Do nektarów, dla poprawy smaku, dodaje się cukier.
Przy okazji uprzedzę pytania o definicję napoju.
Napój jest jeszcze bardziej rozcieńczony niż nektar (zawiera 5 - 25% soku). Producenci mogą do niego dodawać syntetyczne barwniki, chemiczne konserwanty, aromaty, oraz sztuczne środki słodzące.
Pozdrawiam,
Anna Szczygłowska, dietetyk
Temat rozważań napojów, zwłaszcza przeznaczonych do dzieci zapraszam do lektury wątku NAPOJE DLA DZIECI pod wskazanym linkiem :)
http://www.ochoroba.pl/grupy/napoje-dla-dzieci
dlaczego soki jednodniowe trzeba wypić od razu?
podobno w domu też nie wolno ich przechowywać, nawet w lodówce
Witam,
soki jednodniowe nie są pasteryzowane, nie zawierają też dodatku substancji konserwujących - nie są wiec w żaden sposób zabezpieczone przed rozwojem bakterii podczas dłuższego przechowywania.
Sama nazwa soku - jednodniowy informuje o tym, ze należy go spożyć w ciągu 24 godzin od przygotowania i nie należy go przechowywać dłużej (również w lodówce).
Pozdrawiam,
Anna Szczygłowska, dietetyk
A soki typu KUBUŚ czy BOBO FRUIT są wskazane w diecie dziecka?
interesuje mnie, czy soki na ktorych opakowaniu jest napis 100% sa zdrowe i odpowiednie dla dzieci? Mam w domu sokowirowke i zdaje sobie sprawe, ze uzycie jej do zrobienia soczku jest najlepsze. Nie zawsze jest jednak na to czas. Co w zamian? soki 100% czy jakies inne?
Pozdr
---------------------
Reklama - czytaj dalej poniżej