22.09.2019 Dziś imieniny Maury, Milany, Tomasza


Skłonność do siniaków i blizn



Posty:
27

Witam, szukam odpowiedzi na pytanie jakich składników odżywczych brakuje osobie ze skłonnością do siniaków i blizn, ponieważ mam duży problem tej natury.Nie tylko łatwo nabywam nowe siniaki, ale każde otarcie zostawia trwały ślad na mojej skórze.Poza tym wszystkie rany goją mi się zdecydowanie wolniej, niż innym. Co mogę zrobić, żeby jakoś temu zaradzić?


---------------------
Reklama - czytaj dalej poniżej



nie związana/y ze służbą zdrowia

Komentarze

Posty:
240
dietetyk

Czarownico,
jeśli chodzi o skłonność do siniaków, to przyczyną może być kruchość naczyń krwionośnych.
Ten temat był już poruszany na forum, załączam link:
Kruchość naczyń - zalecenia dietetyczne
Poprzez dietę można wpłynąć na proces gojenia się rany, jednak samo tworzenie się blizn jest uzależnione od wieku, umiejscowienia na ciele i predyspozycji genetycznych, więc raczej trudno regulować je żywieniem.
U osób młodych powstające blizny są większe i grubsze, bo ich skóra goi się szybciej, dochodzi do tzw. przerostu skóry.
Większe blizny powstają też w miejscach narażonych na częsty ruch, np. nogi, ramiona.
Składnikiem diety, który wspomaga gojenie się ran jest aminokwas - arginina.
Arginina jest aminokwasem endogennym, czyli wytwarzanym przez nasz organizm w ilościach wystarczających do prawidłowego funkcjonowania. U osób przewlekle chorych, wyniszczonych, z rozległymi ranami i poparzeniami niezbędne jest dostarczanie tego aminokwasu z pożywieniem.
Arginina w pożywieniu możemy znaleźć wszędzie tam gdzie jest białko. Wyjątkowo bogate w argininę są:
- produkty mleczne: serki twarogowe, mleko, jogurty
- wołowina, wieprzowina
- mięso drobiowe
- łosoś, tuńczyk, halibut
- zboża, mąki
- płatki owsiane
- orzechy
- soja, słonecznik
Czarownico, jeśli siniaki pojawiają się nawet przy niewielkim urazie powinnaś skontaktować się z lekarzem. Czasami takie niewielkie dolegliwości mogą mieć jakąś poważniejszą przyczynę i na pewno warto je skonsultować ze specjalistą.
Pozdrawiam,
Anna Szczygłowska, dietetyk

Posty:
20
nie związana/y ze służbą zdrowia

Znam dobrą maść na blizny, nazywa się Contratubex.

Posty:
322
dietetyk

Jeśli siniaki na twojej skórze powstają bardzo łatwo, być może masz niedobór witaminy C. Witamina C wzmacnia ścianki włosowatych naczyń krwionośnych, a więc utrudnia ich pękanie i wysączanie się krwi do tkanek. Jedz pokarmy zawierające duże ilości tej witaminy jak: papryka, brukselka, warzywa kapustne, ziemniaki żurawiny, owoce cytrusowe, porzeczki, truskawki, maliny.
Zwiększ także ilość spożywanych falwonoidów - jedz marchewkę, morele i owoce cytrusowe. Flawonoidy wspomagają działanie witaminy C. Bogatym ich źródłem jest także wyciąg z pestek winogron.
Innym powodem podatności na siniaki może być niedobór witaminy K. Znajdziesz ją we włoskiej kapuście, jarmużu, brokułach, brukselce i zielonych, liściastych warzywach.

Posty:
44
0

Na trudno gojące się rany i blizny pomogą maści i kremy zawierające wyciąg z cebuli, nagietka lekarskiego oraz jeżówki . Warto zakupić także preparaty do smarowania, w których składzie obecne są witaminy A, D i B5 uczestniczące w procesie regeneracji naskórka.


Na ten temat:


Wiedza użytkowników:

badania (64)
choroby (416)
ćwiczenia (13)
diety (50)
intymnie (61)
leczenie (117)
lekarze (9)
leki (64)
operacje (10)
placówki (10)
porady (409)
prośby (1)
przepisy (58)
urazy (18)
wypadki (32)
zabiegi (36)




Realizacja stronki: openBIT